Οι Βρυξέλλες Σχεδιάζουν Αναμόρφωση της Αγοράς Ενέργειας για να Περιορίσουν το Κόστος των ΑΠΕ

Οι Βρυξέλλες Σχεδιάζουν Αναμόρφωση της Αγοράς Ενέργειας για να Περιορίσουν το Κόστος των ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 2 Ιανουαρίου 2023 - 11:26

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ενωση για να δώσουν προτεραιότητα στη φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, παρά τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να καταπνίξουν τις επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα

Η Kadri Simson είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υφίσταται «πολύ ισχυρή πολιτική πίεση» να επανασχεδιάσει την αγορά για να μειώσει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, καθώς η ΕΕ μάχεται την πιο δύσκολη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες. «Εργαζόμαστε υπό συνθήκες πίεσης και πραγματοποιούμε (τις μεταρρυθμίσεις) ταχύτερα από ό,τι συνήθως κάνει η επιτροπή», είπε σε συνέντευξή της. H Simson τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει τον τρόπο πώς να προσφέρει στους καταναλωτές τα «πλεονεκτήματα ενός μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». «Θα χρειαστούμε επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου θα λειτουργούν όλο το 24ωρο», πρόσθεσε.

Σε ένα προσχέδιο εγγράφου που περιγράφει πιθανές μεταρρυθμίσεις, που ήρθε σε γνώση των Financial Times, η Επιτροπή προτείνει να αντανακλούν περισσότερο την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το «πραγματικό κόστος παραγωγής» της, δεδομένου ότι μόλις κατασκευαστεί η υποδομή, η πηγή ενέργειας για ένα αιολικό πάρκο ή ηλιακή συστοιχία είναι ουσιαστικά ελεύθερη.

Προτείνει επίσης την παράταση ενός φόρου στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα έσοδα του οποίου μεταβιβάζονται στους καταναλωτές και ο οποίος πρόκειται να λήξει το 2023.

Οι προτάσεις για τη βελτίωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης έρχονται μετά από μήνες πιέσεων από πολλά κράτη μέλη, ιδίως τη Γαλλία και την Ισπανία, τα οποία ζήτησαν από την Επιτροπή να τερματίσει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο το πιο ακριβό καύσιμο στο μπλοκ - επί του παρόντος το φυσικό αέριο - καθορίζει την τιμή για όλη την ενέργεια δημιουργούνται.

Το μοντέλο, γνωστό ως «ταξινόμηση αξίας», δίνει προτεραιότητα στις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια για να καλύψει πρώτα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Οι τιμές καθορίζονται από τον τελικό παραγωγό που καλείται να καλύψει τη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συχνά συνδέονται με το κόστος των ορυκτών καυσίμων.

Αυτό έχει προωθήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν ωφεληθεί από το υψηλότερο κόστος του φυσικού αερίου, αλλά σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι πολιτικοί της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι αυξήσεις ρεκόρ του περασμένου έτους στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και ο αυξανόμενος αριθμός έργων καθαρής ενέργειας έχουν υπονομεύσει το σύστημα.
Η συνέχεια αντιμετωπίζει συνεχείς δυσκολίες το 2023. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύει να εγκαταλείψει την ΕΕ με έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμου - περίπου 7% της κατανάλωσης του 2021 - κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο πέμπτα της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, με το 36% να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και το 25% από πυρηνικά, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δέχονται ισχυρές πολιτικές πιέσεις να επανασχεδιάσουν την αγορά για να μειώσουν τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ για να δώσουν προτεραιότητα στη φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια, δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, παρά τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να καταπνίξουν τις επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Η Kadri Simson είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υφίσταται «πολύ ισχυρή πολιτική πίεση» να επανασχεδιάσει την αγορά για να μειώσει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, καθώς η ΕΕ μάχεται την πιο προκλητική ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες.
«Πραγματοποιούμε [τις μεταρρυθμίσεις] ταχύτερα από ό,τι συνήθως κάνει η επιτροπή», είπε σε συνέντευξή της.
Η Simson είπε ότι η επιτροπή εξετάζει πώς να προσφέρει στους καταναλωτές τα «πλεονεκτήματα ενός μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». «Θα χρειαστούμε επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου θα λειτουργούν όλο το 24ωρο», πρόσθεσε.

Σε ένα προσχέδιο εγγράφου που περιγράφει πιθανές μεταρρυθμίσεις, που είδαν οι Financial Times, η Επιτροπή προτείνει να αντανακλούν περισσότερο την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το «πραγματικό κόστος παραγωγής» της, δεδομένου ότι μόλις κατασκευαστεί η υποδομή, η πηγή ενέργειας για ένα αιολικό πάρκο ή ηλιακή συστοιχία είναι ουσιαστικά Ελεύθερος.
Προτείνει επίσης την παράταση ενός απροσδόκητου φόρου στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα έσοδα του οποίου μεταβιβάζονται στους καταναλωτές και ο οποίος πρόκειται να λήξει το 2023.
Οι προτάσεις για τη βελτίωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ έρχονται μετά από μήνες πιέσεων από πολλά κράτη μέλη, ιδίως τη Γαλλία και την Ισπανία, τα οποία ζήτησαν από την Επιτροπή να τερματίσει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο το πιο ακριβό καύσιμο στο μπλοκ - επί του παρόντος το φυσικό αέριο - καθορίζει την τιμή για όλη την ενέργεια που δημιουργείται.

Το μοντέλο, γνωστό ως «ταξινόμηση αξίας», δίνει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια για να καλύψει πρώτα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Οι τιμές καθορίζονται από τον τελικό παραγωγό που καλείται να καλύψει τη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συχνά συνδέονται με το κόστος των ορυκτών καυσίμων.
Αυτό έχει προωθήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν ωφεληθεί από το υψηλότερο κόστος του φυσικού αερίου, αλλά σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι πολιτικοί της ΕΕ υποστήριξαν ότι το ρεκόρ του περασμένου έτους αυξάνεται.   

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο αυξανόμενος αριθμός έργων καθαρής ενέργειας έχουν υπονομεύσει το σύστημα.

Η Ένωση αντιμετωπίζει συνεχείς δυσκολίες το 2023. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύει να αφήσει την ΕΕ με έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμου - περίπου 7% της κατανάλωσης του 2021 - κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο πέμπτα της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, με το 36% να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και το 25% από πυρηνικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας της ΕΕ, και η Ισπανία, η οποία παράγει σχεδόν το ήμισυ της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι οι προτάσεις των Βρυξελλών θα υπονόμευαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, όπως οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs). Αυτά βασίζονται στη μέση τιμολόγηση κατά τη διάρκεια της σύμβασης και διασφαλίζουν ότι οι προγραμματιστές λαμβάνουν απόδοση της επένδυσής τους.

«Το να μιλάμε για αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την εξάλειψη τυχόν φανταστικών περιθωρίων είναι λάθος σκέψη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Ulrik Stridbæk, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων στο Ørsted, της Δανικής εταιρείας ενέργειας.

Ο Νίκος Κεραμίδας, διευθυντής ρυθμιστικών υποθέσεων της Μυτιληναίος, δήλωσε: «Αυτές οι Power Purchase Agreement (PPAs) μπορεί να αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επειδή μπορούν να διαρκέσουν 10 ή 15 χρόνια. Κατά την πραγματοποίηση επενδύσεων πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς θα είναι. . . σταθερά."

Ο Christian Zinglersen, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της ΕΕ ACER, δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες αλλαγές πρέπει να παρέχουν «τα σωστά επενδυτικά σήματα για όλη τη νέα κατασκευή που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η πολύ επιταχυνόμενη και φιλόδοξη ενεργειακή μας μετάβαση».

Οι Βρυξέλλες είπαν ότι θα ξεκινήσουν μια διαβούλευση για τις πιθανές μεταρρυθμίσεις και θα δημοσιεύσουν μια πλήρη πρόταση έως τα τέλη Μαρτίου. Ο απροσδόκητος φόρος ήταν μεταξύ πολλών έκτακτων μέτρων που έλαβε η ΕΕ πέρυσι για να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση. Η ΕΕ ζήτησε από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 15 τοις εκατό και ενέκρινε έναν προσωρινό απροσδόκητο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τον Δεκέμβριο υπέγραψαν οι υπουργοί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου χονδρικής, για να αποτραπεί η εκ νέου άνοδός της στο υψηλό ρεκόρ του Αυγούστου των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Νορβηγία, η οποία αντικατέστησε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ΕΕ μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει επικρίνει την ΕΕ για πιθανή επιδείνωση του προβλήματος εφοδιασμού.
«Τα ανώτατα όρια τιμών δεν λύνουν το θεμελιώδες ζήτημα ότι υπάρχει έλλειψη ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Θέτοντας ένα ανώτατο όριο τιμών, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινώσει την υποκείμενη κατάσταση», δήλωσε ο Amund Vik, υφυπουργός στο υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας.
Η Επίτροπος από την πλευρά της υπερασπίστηκε το ανώτατο όριο, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα το είχαν προτείνει «αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι ώστε οι ευρωπαίοι καταναλωτές να μπορούν να αποφύγουν αυτές τις υψηλές τιμές».

Διέψευσε επίσης ότι ένα σκάνδαλο διαφθοράς που περιλαμβάνει ισχυρισμούς δωροδοκίας μεταξύ του Κατάρ και των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπληττε τα ενεργειακά συμβόλαια του μπλοκ με το κράτος του Κόλπου. Το Κατάρ επικεντρωνόταν σε ένα τερματικό επαναεριοποίησης που πρόκειται να κυκλοφορήσει στη Γερμανία το 2025, κάτι που η υπόθεση δεν πρέπει να επηρεάσει, είπε.
Η Simson πάντως αναγνώρισε ότι δεν ήταν «καλή ιδέα» να αναληφθεί σημαντική νομοθεσία για την ενέργεια εν μέσω κρίσης. Αλλά, είπε, «Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει τα δίκτυά μας ηλεκτρικής ενέργειας για δεκαετίες. Και . . . δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης».

Ν. Παλ.