Σε νέα χαμηλά από την περίοδο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά το 2022, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών αερίου δεν οφειλόταν όμως μόνο στην αποφυγή αγορών από τον κορυφαίο πελάτη ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά και εξαιτίας περιστατικών όπως οι εκρήξεις σε αγωγούς μεταφοράς του ορυκτού στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Τα στοιχεία που εξέδωσε η Gazprom, δίνουν το περίγραμμα του τέλους της μακροχρόνιας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ Ε.Ε.- Ρωσίας.

Σύμφωνα  με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου και στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν, ανέφερε ότι οι εξαγωγές της χώρας σε προορισμούς εκτός Ευρώπης, θα ανέλθουν στα 100,9 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, έως το τέλος του έτους, ήτοι,  μειωμένες κατά 45% σε σύγκριση με τα 185,1 bcm το 2021.

Επίσης, η ίδια η παραγωγή της Gazprom μειώθηκε σημαντικά το  2022 και περιορίστηκε στα 413,5 bcm, σε αντίθεση με το περασμένο έτος 2021, όταν είχε ανέλθει σε 514,8 bcm, που αντιστοιχούσαν σε νέα υψηλά των τελευταίων 13 ετών.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, το 2022 είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τις Gazprom και Rosnef, αφού η μεν πρώτη αναμενόταν να απολαύσει μια τεράστια αύξηση των προμηθειών της προς την Γερμανία, καθώς το Βερολίνο είχε αποφασίσει να βάλει λουκέτο στα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα. 

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Nord Stream 2, εξακολουθεί να παραμένει ανενεργός, αφού δεν έχει γίνει ούτε η αναγκαία πιστοποίησή του από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Γερμανίας.

Αναφορικά με την Rosneft, ο κολοσσός πετρελαίου της Ρωσίας σχεδίαζε να  αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Schwedt, ενός στρατηγικής σημασίας διυλιστηρίου πετρελαίου στην Γερμανία, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε όπως επιθυμούσε. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση έχει κρατικοποιήσει τη θυγατρική της Gazprom, δίνοντας τη χαριστική βολή στη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Η Ρωσία κατεύθυνε επί μακρόν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.