Τα Παράδοξα της Κρίσης: Ραγδαία Αύξηση Μεριδίων Α.Π.Ε. και Ορυκτών Καυσίμων στο Ενεργειακό Μείγμα της Βρετανίας

Τα Παράδοξα της Κρίσης: Ραγδαία Αύξηση Μεριδίων Α.Π.Ε. και Ορυκτών Καυσίμων στο Ενεργειακό Μείγμα της Βρετανίας
energia.gr
Παρ, 30 Δεκεμβρίου 2022 - 15:02

Το 40% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη το 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται αμιγώς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ποσοστό αυξημένο κατά 5% από το 2021. Ταυτόχρονα όμως, αυξήθηκε και το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, όπως αναφέρει έκθεση του Imperial College του Λονδίνου, για λογαριασμό του Ομίλου Drax, μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο 

Βασίλειο. Η συνολική παραγωγή από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές την τελευταία δεκαετία, με την αιολική, την ηλιακή και την υδροηλεκτρική ενέργεια,  καθώς και τη βιομάζα να κυριαρχούν στο μείγμα.

Όμως, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αφού παρείχαν το 42% της ηλεκτρικής ισχύος στη χώρα κατά το έτος που λήγει, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο όσον αφορά στο μείγμα καυσίμων της χώρας από το 2016.

Είναι χαρακτηριστικό της εικόνας που δημιουργήθηκε στον ενεργειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης  το γεγονός ότι ο Iain Staffell ο οποίος υπογράφει την έκθεση του Imperial College, ανέφερε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά χωρίς προηγούμενο στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι είναι σαφές ότι οι Ανανεώσιμες Πγές Ενέργειας παρέχουν φθηνότερη και πιο καθαρή ενέργεια, εν τούτοις, οι καταναλωτές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις υψηλές τιμές του ρεύματος εξαιτίας της επικράτησης ακραίων τιμών στις αγορές φυσικού αερίου, ιδίως μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Ρωσία, εν είδη αντιποίνων για τις διεθνείς κυρώσεις προς την Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποχρεώθηγκε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, προκειμένου να θωρακίσει το σύστημα και να διασφαλίσει την επάρκεια  εφοδιασμού κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο αιχμής της ζήτησης, καθώς οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας σχεδόν μηδενίστηκαν κατά το 2022, όταν το 2021, αναλογούσαν στο 8% των προμηθειών.

Σημειώνουμε ότι η χώρα έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον άνθρακα, που αποτελεί υψηλής έντασης παραγωγή ενέργειας, με την National Grid να ανακοινώνει ότι τον Νοέμβριο, το 0,7% της παραγωγής προήλθε από άνθρακα από 11,3% τον αντίστοιχο μήνα, το 2017.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τον περασμένο Μάιο υπήρξε μια συγκεκριμένη ημέρα κατά την οποία οι σταθμοί ανανεώσιμης ενέργειας παρείχαν σχεδόν το 73% της συνολικής ισχύος στο εθνικό δίκτυο, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση. Η αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση κατά 2,7 εκατ. τόνους, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, 2021.