Επιτυχημένο το Market Test για το ΑRGO FSRU στον Βόλο- Ενισχύεται η Ενεργειακή Ασφάλεια της Χώρας

Επιτυχημένο το Market Test για το ΑRGO FSRU στον Βόλο- Ενισχύεται η Ενεργειακή Ασφάλεια της Χώρας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 22 Δεκεμβρίου 2022 - 14:28

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, η πρώτη φάση του Market Test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό ΑRGO FSRU στο Βόλο

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, με το οποίο υπερκαλύφθηκε η συνολική δυναμικότητα του τερματικού σταθμού, ενώ οι ποσότητες που δηλώθηκαν είναι για περίοδο έως και 25 έτη. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η ζήτηση για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στον τερματικό σταθμό.  

Πρόκειται για ένα στρατηγικό και εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής και αποθήκευσης σε όλες τις βαλκανικές χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το νέο τερματικό τοποθετημένο στην καρδιά της Μεσογείου και στο κέντρο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, θα υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της χώρας.

Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO θα ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, στη μέση του ΕΣMΦΑ, προσφέροντας υψηλή πίεση για τη σωστή λειτουργία και βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος και ευελιξία στους χρήστες του τερματικού, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Το ARGO FSRU θα είναι η νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, κατατάσσοντας το Βόλο και την Κεντρική Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Η διαδικασία της πρώτης φάσης του Market Test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το έργο θα προχωρήσει σύντομα στην επόμενη δεσμευτική φάση.

Σημειώνουμε ότι το FSRU ARGO που προωθεί η Mediterranean Gas, στον Βόλο έχει αρχικό προϋπολογισμό περί τα 230 εκατ. ευρώ και οι εγκαταστάσεις της μονάδας περιλαμβάνουν:

-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.

-Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.

-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.

-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.

-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.

-Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.

-Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Mediterranean Gas έχει συνάψει συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες του τομέα, όπως η ExxonMobil, η LNG Market Development Inc, η λιθουανική Klaipedos Nafta, που είναι ο operator και BW LNG, με την πρώτη να παρέχει τεχνολογική και εμπορική υποστήριξη στο όλο έργο καθώς και να προμηθεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο υποδομές φυσικού αερίου ανάγονται σε καθοριστικούς παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με το FSRU ΑRGO να αναμένεται να αποτελέσει συνολικά, την πέμπτη υποδομή LNG στη χώρα μας, μετά τις μονάδες στην Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη, την Κόρινθο και την Θεσσαλονίκη.

Δεδομένου ότι οι ημερήσιες ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε σχεδόν 14 bcm, η πλωτή μονάδα ARGO θα αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του συστήματος, ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε περίπτωση ακραίων συνθηκών ζήτησης.

Η υποδομή αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία της μονάδας. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.