Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε το σχέδιο στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ (29,69 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο στοχεύει στην ταχεία επέκταση της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η πολιτική, η οποία αντικαθιστά ένα υπάρχον σύστημα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ισχύει μέχρι το 2026 και έχει σχεδιαστεί

για να επιτύχει τον στόχο της Γερμανίας να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το πρόγραμμα ήταν «αναγκαίο και κατάλληλο» για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης των πλανητών και ότι ο θετικός περιβαλλοντικός αντίκτυπός του αντιστάθμισε πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

«Το γερμανικό σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 2023 θα συμβάλει στην περαιτέρω απομάκρυνση των ανθρακούχων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού Margrethe Vestager σε δήλωση.

Το σύστημα καταβάλλει ένα ασφάλιστρο στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιπλέον της αγοραίας τιμής που λαμβάνουν για την πώληση της ενέργειας τους. Οι μικρές γεννήτριες μπορούν να λαμβάνουν feed-in-tariff που παρέχει εγγυημένη τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Η επέκταση της παραγωγής καθαρής ενέργειας θα είναι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2045 - καθώς και να καλύψει εν μέρει το κενό ενεργειακού εφοδιασμού που προκαλείται από τη διακοπή του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία στην Ευρώπη φέτος.