Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της μέσω έργων στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Ο Νόβακ συναντήθηκε με τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας Tareck El Aissami στο Καράκας την Τετάρτη. Ο μη αναγνωρισμένος 

ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νικολάς Μαδούρο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξαν μακροπρόθεσμοι σύμμαχοι - ένας από τους λίγους συμμάχους της Βενεζουέλας, στην πραγματικότητα. Η Ρωσία βοήθησε την PDVSA να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, αν και η Rosneft αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ορισμένες από τις συμμετοχές της στη Βενεζουέλα καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έφτασαν στη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το oilprices.com η Ρωσία έχει διατηρήσει την παρουσία της στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας μέσω νέων εταιρειών και δημιουργικών λύσεων, όλα σχεδιασμένα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Η Ρωσία έχει πολλαπλές κοινοπραξίες πετρελαίου με τη Βενεζουέλα που απασχολούν εκατοντάδες Ρώσους εργάτες και παράγουν περισσότερα από 120.000 bpd. Η βοήθεια και η υποστήριξη της Ρωσίας - και οι μεγάλες επενδύσεις της Rosneft στη Βενεζουέλα - μετά την εκλογή του Μαδούρο πιθανότατα βοήθησαν τον Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου πίεζε για την πτώση του.

Αλλά με τη νέα άδεια της Chevron στις ΗΠΑ να ξαναρχίσει την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, οι ραφές της συμμαχίας της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εξασθενούν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στη Βενεζουέλα έναν άλλο τρόπο να αυξήσει την αβυσσαλέα παραγωγή αργού.

Τον Σεπτέμβριο, η PDVSA της Βενεζουέλας κατέσχεσε το 40% των μετοχών μιας κρίσιμης πετρελαϊκής JV από την GPB Global Resources—μια ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Gazprom. Η PDVSA πήρε τον πλήρη έλεγχο και αντικατέστησε ολόκληρο το ταμπλό, σκίζοντας περισσότερες ραφές της συμμαχίας.

Η Βενεζουέλα —όπως και η Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+— έχει δει την παραγωγή πετρελαίου της να πέφτει στις 656.000 bpd τον Νοέμβριο από περισσότερα από 2 εκατομμύρια bpd πριν από αρκετά χρόνια. Παρά τις κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, η χώρα κατάφερε να πουλήσει αργό πετρέλαιο αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία πέρυσι - μεγάλο μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του χρέους.

Η Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά είναι ένας από τους μικρότερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ λόγω της διαφθοράς της Βενεζουέλας, της έλλειψης επενδύσεων και του κακού χειρισμού της βιομηχανίας πετρελαίου της και των κυρώσεων των ΗΠΑ.