Επιστήμονες στις ΗΠΑ Ανακοινώνουν μια «Μεγάλη» Ανακάλυψη στη Σύντηξη που Ενισχύει τις Ελπίδες για Καθαρή Ενέργεια

Επιστήμονες στις ΗΠΑ Ανακοινώνουν μια «Μεγάλη» Ανακάλυψη στη Σύντηξη που Ενισχύει τις Ελπίδες για Καθαρή Ενέργεια
energia.gr
Τρι, 13 Δεκεμβρίου 2022 - 09:09

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν μια σημαντική ανακάλυψη στην ενέργεια σύντηξης. Το πρώτο πείραμα πυρηνικής σύντηξης για την επίτευξη «καθαρού ενεργειακού κέρδους» φέρεται να πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους Financial Times. Αυτό ήταν το ιερό δισκοπότηρο της έρευνας για την πυρηνική σύντηξη από τη δεκαετία του 1950. 

Καμία ομάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται από την αντίδραση.

Πηγές που γνωρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας είπαν στους Financial Times ότι η αντίδραση είχε παραγάγει 1,2 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι είχε δοθεί σε κάποιο σημείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αν και το εργαστήριο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω τα προκαταρκτικά δεδομένα, ανέφεραν ότι διεξήχθη «επιτυχής» δοκιμή στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ και η υφυπουργός πυρηνικής ασφάλειας Τζιλ Χρούμπι αναμένεται να ανακοινώσουν «μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη» σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη.

Γιατί μια σημαντική ανακάλυψη στην πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να «αλλάξει το παιχνίδι»;

Σε όλο τον κόσμο, τεράστια ποσά έχουν δαπανηθεί για την προσπάθεια ανάπτυξης της πυρηνικής σύντηξης σε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε άλλες πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συντριβή δύο ατόμων μαζί με πολύ υψηλές ταχύτητες - την ίδια αντίδραση που τροφοδοτεί τον ήλιο - και στη συνέχεια αξιοποιώντας αυτή την ενέργεια για να δημιουργήσετε ηλεκτρισμό. Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα ή επικίνδυνα πυρηνικά απόβλητα.

«Εάν αυτή η σημαντική ανακάλυψη της ενέργειας σύντηξης είναι αληθινή, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Ted Lieu, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια μετά την αναφορά της σημαντικής ανακάλυψης το Σαββατοκύριακο.

Ενώ η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ένα απίστευτο επιστημονικό επίτευγμα, η τεχνολογία απέχει ακόμη τουλάχιστον 10 χρόνια από το να είναι μια εμπορικά διαθέσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργαστήριο στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα λέιζερ στον κόσμο και η διαδικασία απαιτεί υλικά που είναι δύσκολο να παραχθούν.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη μετατροπή της ενέργειας που παράγεται από τη σύντηξη σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί στο δίκτυο επίσης δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Οπότε είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τα σπίτια που θα λειτουργούν με πυρηνική σύντηξη.