«Τρομοκρατικό απόβρασμα» και «κατακάθι από τον πάτο του βαρελιού», ήταν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και τον νέο υπουργό Εθνικών Κοινοτήτων και Επαναπατρισμού, Νέναντ Ράτσιτς

Εκτός, όμως, από χαρακτηρισμούς, ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα, αν και μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρχελι, ανέφερε: «Δεν αποτελεί πρόβλημα για εμένα να επανεξετάσω την απόφασή μου και να την ακυρώσω αν διαπιστώσω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μας ακούσουν στα Τίρανα». Νωρίτερα, εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον της Ε.Ε. που δεν αντέδρασε στην επιλογή του Ράτσιτς, «επιδεικνύοντας μια άθλια αντισερβική στάση». Σε παρόμοιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση της πρωθυπουργού της Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς, η οποία δήλωσε ότι η επιλογή του Ράτσιτς αντίκειται στη συμφωνία των Βρυξελλών και τη λαϊκή βούληση. Συνήθως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δινόταν σε κάποιο μέλος της Σερβικής Λίστας, μειονοτικό σερβικό κόμμα που συντονίζει τη στρατηγική του με τις πολιτικές του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον φιλοκυβερνητικό σερβικό τηλεοπτικό σταθμό PinkΤV, τόνισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού του Κοσόβου αποκαλύπτει τη βούληση της κυβέρνησής του να απελάσει το σερβικό στοιχείο από τη χώρα.

Φιλορώσος στην κυβέρνηση

Σε μια άλλη κίνηση υψηλού συμβολισμού, η κυβέρνηση της Σερβίας διόρισε την Πέμπτη νέο επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών τον φιλορώσο πολιτικό Αλεξάνταρ Βούλιν. Στο παρελθόν του είχαν ανατεθεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Ο Βούλιν θεωρείται ότι είναι «ο άνθρωπος των Ρώσων» στη σερβική κυβέρνηση.

Τον Αύγουστο, ως υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τη Μόσχα, κάτι ασυνήθιστο για Ευρωπαίο πολιτικό, αποδεικνύοντας ωστόσο έμπρακτα την απόφαση του Βελιγραδίου να τηρήσει αποστάσεις από την πολιτική της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αργότερα, μάλιστα, επιβεβαίωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι «η Σερβία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Μόσχας και δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία». Ο διο-ρισμός του σε μια τόσο ευαίσθητη θέση, όπως είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών, εξόργισε τη φιλοευρωπαϊκή σερβική αντιπολίτευση, που θεωρεί ότι ο μοναδικός στόχος της επιλογής Βούλιν ήταν η έμπρακτη επίδειξη περιφρόνησης προς τις δυτικές κυβερνήσεις. To αντιπολιτευτικό Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών (PSG) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο διορισμός Βούλιν θα προκαλέσει την άμεση παύση της συνεργασίας της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών με τους αντίστοιχους φορείς στη Δύση, συμβάλλοντας στη διεθνή απομόνωση της Σερβίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")