Το διοικητικό συμβούλιο της ισπανικής Centrales Nucleares Almaraz-Trillo ζήτησε επίσημα τριετή παράταση της άδειας λειτουργίας των μονάδων I και II του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Almaraz. Η απόφαση, που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης των μετόχων, επιδιώκει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των δύο μονάδων έως το 2030.

Προς το παρόν, έχει προγραμματιστεί να κλείσουν το 2027 στο πλαίσιο της πολιτικής σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της Ισπανίας που είχε αποφασιστεί το 2019.

Η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε να «ζητήσει επίσημα από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης να τροποποιήσει την άδεια λειτουργίας για τις δύο μονάδες του πυρηνικού σταθμού Almaraz, παρατείνοντας τη λειτουργία τους έως τον Ιούνιο του 2030».

«Η Centrales Nucleares Almaraz-Trillo (CNAT) επιθυμεί να επαναλάβει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να λειτουργεί τον Πυρηνικό Σταθμό Almaraz με ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας τα υψηλά πρότυπα που τον κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο».

Αυξανόμενες εκκλήσεις για επανεξέταση της σταδιακής κατάργησης

Οι επτά εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ισπανίας - Almaraz I και II, Ascó I και II, Cofrentes, Trillo και Vandellós II - παράγουν περίπου το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Σύμφωνα με τα σχέδια σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας, που συμφωνήθηκαν το 2019, τέσσερις αντιδραστήρες έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν έως το τέλος του 2030 - συμπεριλαμβανομένων των δύο αντιδραστήρων του Almaraz - ενώ οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες θα κλείσουν έως το 2035.

Τον Φεβρουάριο, η ισπανική πυρηνική βιομηχανία ζήτησε επανεξέταση των σχεδίων με ένα μανιφέστο - που υπογράφηκε από 32 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Empresarios Agrupados-GHESA (EAG), Framatome, GDES, GE Vernova, IDOM και Westinghouse - λέγοντας: «Προτρέπουμε την έναρξη διαλόγου και επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του 2019 για τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή η συμφωνία συνήφθη σε ένα βιομηχανικό, γεωπολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο που είναι πολύ διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα».

«Το βιομηχανικό μας δίκτυο δεν πρέπει να δει τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του λόγω της απόφασης για κλείσιμο πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από το 2027, ξεκινώντας από τον πυρηνικό σταθμό Almaraz, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που να περιλαμβάνει όλες τις πηγές ενέργειας χωρίς CO2.»

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η επέκταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της Ισπανίας «θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του ολοένα και πιο απαιτητικού ενεργειακού μας συστήματος χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού ή την επέκταση των ανανεώσιμων υποδομών. Επιπλέον, θα ενίσχυε τη γεωστρατηγική ανεξαρτησία από άλλα έθνη».

Ωστόσο, το μανιφέστο σημειώνει ότι για να επιτευχθεί αυτό «είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλεται στον τομέα».

Οι ισπανικοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρει, έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι ικανοί να λειτουργούν για πολλά ακόμη χρόνια, «έως και 60 ή και 80, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις».

Τον ίδιο μήνα, η Ολομέλεια του Ισπανικού Κογκρέσου ενέκρινε πρόταση που καλούσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων που θα ανατρέπουν την απόφαση της χώρας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Η πρόταση, που υποβλήθηκε από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, εγκρίθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, με 171 ψήφους υπέρ, 164 κατά και 14 αποχές.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Almaraz παρέχει σήμερα περισσότερο από το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ισπανία, που αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια κατοικίες, και απασχολεί περίπου 4.000 άτομα. Οι μονάδες I και II του Almaraz είναι αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού με καθαρή ισχύ 1011 MWe και 1006 MWe αντίστοιχα. Η Μονάδα I τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το 1983 και η μονάδα II το επόμενο έτος. Ο σταθμός ανήκει στην Iberdrola (53%), την Endesa (36%) και την Naturgy (11%).

Το CNAT δήλωσε ότι το Almaraz πληροί όλες τις απαιτήσεις της Περιοδικής Επιθεώρησης Ασφάλειας που εγκρίθηκε από το Ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) το 2020 και ισχύει έως το 2030. Πρόσθεσε ότι με «ετήσια επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ (58 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη βελτίωση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, ο Πυρηνικός Σταθμός Almaraz βρίσκεται σε άριστη τεχνική κατάσταση για να συνεχίσει να λειτουργεί» και αναφέρει το παράδειγμα του «αδελφού σταθμού, του Πυρηνικού Σταθμού North Anna» στις ΗΠΑ, στον οποίο έχει δοθεί άδεια λειτουργίας για έως και 80 χρόνια.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr