Να ομονοούν στο επίμαχο ζήτημα των αμερικανικών επιδοτήσεων φάνηκαν Μπάιντεν και Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει πως δεν ήταν στόχος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού να πληγούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

«Θέλουμε να πετύχουμε από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τις γαλλικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις επιδοτήσεις ύψους 430 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τον περιορισμό του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν πως το πακέτο που υπέγραψε τον Αύγουστο ο Μπάιντεν είναι άδικο για τη μη αμερικανικές επιχειρήσεις και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες τους, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ο Μακρόν χαρακτήρισε τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία «υπερβολικά επιθετικά».

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, με άξονες το κλίμα και τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπει επενδύσεις 430 δισ. δολαρίων και πλέον, ανάμεσά τους επενδύσεις 370 δισ. δολαρίων για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030, τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει καταβληθεί ποτέ από τις ΗΠΑ στο πεδίο αυτό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης σε ομιλία του προς τη γαλλική κοινότητα της Ουάσιγκτον πως το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο για την Ευρώπη απ’ ό,τι για τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η γηραιά ήπειρος κινδυνεύει να μείνει πίσω αν οι επιδοτήσεις διατεθούν σε νέες επενδύσεις.

Ομόνοια

Στη συνέντευξη Τύπου πάντως οι δύο ηγέτες έδειξαν να ομονοούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είχε μία «λεπτομερή συζήτηση» με τον Γάλλο ομόλογό του για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Πιο ομιλητικός ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως «συμφωνήσαμε να συγχρονίσουμε εκ νέου τις προσεγγίσεις μας, ώστε να επενδύσουμε στις ζωτικής σημασίας ανερχόμενες βιομηχανίες -ημιαγωγούς, μπαταρίες, υδρογόνο- όλα όσα είναι απολύτως καθοριστικά γιατί στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα».

Ευρωπαϊκό άνοιγμα στο Πεκίνο από τον Σαρλ Μισέλ

Στα πλαίσια της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφτηκε χθες το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Μπορεί στην τρίωρη συνάντηση των Σι-Μισέλ να κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προτροπή της Ε.Ε. προς το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία, ωστόσο από το μενού των συζητήσεων δεν έλλειψαν οι παραινέσεις για μεγαλύτερο εκατέρωθεν επιχειρηματικό άνοιγμα.

Ενημερώνοντας μέσω βιντεοσύνδεσης τους δημοσιογράφους ο Μισέλ είπε πως διαμήνυσε στον Σι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. και οι επενδυτές στην Κίνα.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η πρόσβαση στην αγορά είναι πολύ ανοικτή, αντιθέτως στην Κίνα ορισμένοι τομείς παραμένουν πιο κλειστοί», είπε ο Μισέλ. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα. Χρειαζόμαστε μια πιο ισορροπημένη σχέση».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Σι διαμήνυσε στον Μισέλ πως η Κίνα θα ενισχύει τη στρατηγική επικοινωνία και συνεργασία με την Ε.Ε.

«Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ελπίζει πως η Ε.Ε. μπορεί να περιορίσει την παρέμβαση προκειμένου να παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον στις κινεζικές επιχειρήσεις», είπε ο Σι στον Μισέλ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό κανάλι CCTV. Ούτε ο Σι ούτε το κανάλι ανέφεραν το τι εννοούσε ο Κινέζος πρόεδρος μιλώντας για «παρέμβαση».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")