Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την ιστορική συμφωνία για την προμήθεια LNG από το Κατάρ: «Πρώτα η μάσα και μετά η ηθική, κάπως έτσι μοιάζει και η ιστορία με το φυσικό αέριο. Το Κατάρ αποδοκιμάζεται ως διοργανωτής ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αλλά είναι καλοδεχούμενο ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Την Τρίτη, το Εμιράτο υπέγραψε το πρώτο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας με τη Γερμανία, το οποίο είναι αναμφίβολα μια νίκη στα σημεία για το Κατάρ

Όχι μόνο επειδή οι Γερμανοί, με τις σιωπηλές διαμαρτυρίες τους στο Μουντιάλ, φαίνεται πως έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά αλλά και γιατί το Κατάρ κατάφερε να πατήσει πόδι. Οι καημένοι οι Γερμανοί αγοράζουν τώρα ό,τι φυσικό αέριο μπορούν να πάρουν, σχεδόν με οποιουσδήποτε όρους. Υπάρχουν αναμφίβολα καλοί λόγοι για αυτό. Εάν η Δύση θέλει να πάρει το φυσικό αέριο ως όπλο από τα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, χρειάζεται άλλες πηγές. Με αυτή την πρώτη συμφωνία του Κατάρ δεν αντικαθιστά πάντως τη μια εξάρτηση με μια άλλη… Το πρόβλημα είναι η διάρκεια αυτών των συμβολαίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hannoversche Allgemeine Zeitung: «..πράγματι η Γερμανία είναι πλέον παγκόσμια πρωταθλήτρια  στα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το Κατάρ είναι στην ανάγκη αυτό που χρειαζόμαστε αλλά ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μπορούμε να το βρίζουμε με κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι μια αντίφαση που πράγματι είναι δύσκολο να επιλυθεί».

Η Rhein-Neckar-Zeitung στη Χαϊδελβέργη αναδεικνύει μια γενικότερη πτυχή στο θέμα της ενέργειας: «Επί της αρχής τα πλούσια κράτη όπως η Γερμανία ζουν σε βάρος των φτωχών. Επομένως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα ήταν μόνο μια οικολογική συμβολή για περισσότερη παγκόσμια δικαιοσύνη αλλά και μια κοινωνική πράξη».

Περί υποκλοπών και πάλι

Το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα και σήμερα στο γερμανικό Τύπο. Αυτή τη φορά σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί η Frankfurter Rundschau, με τον τίτλο: «Οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν 33 άτομα». Το άρθρο ξεκινά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, δηλώνει πως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου 2020 και ενώ «βάσει νόμου είχε δικαίωμα ενημέρωσης, δεν του δόθηκαν πληροφορίες «Αντίθετα, άλλαξαν το νόμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι έτσι μέχρι σήμερα δεν μου έχει δοθεί καμία πληροφορία γιατί με παρακολουθούσαν», λέει ο Κουκάκης.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην περίπτωση Ανδρουλάκη αλλά και στις γνωστές αποκαλύψεις του Documento για να καταλήξει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει στην αντεπίθεση «Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι τα άτομα που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για «λόγους ασφαλείας» μπορούν να το μάθουν μετά από τρία χρόνια. Άτομα δε που έχουν παρακολουθηθεί στο παρελθόν δεν αναφέρονται καθόλου».

(από Deutsche Welle)