Ποια είναι τα θέματα για τα οποία ανησυχούν οι Έλληνες πολίτες; Ποια είναι τα πραγματικά τους προβλήματα; Προβληματίζουν τους Έλληνες πολίτες οι κλιματικές αλλαγές; Προβληματίζουν τους Έλληνες πολίτες οι κάθε είδους δυστοπικές απόψεις διάφορων περιβαλλοντικών ΜΚΟ; (Δοθήσεις της ευκαιρίας της τρέχουσας ειδησεογραφίας που αφορά τη «ΜΚΟ Κιβωτός», θα μάθουμε ποτέ από ποιους χρηματοδοτούνται οι περιβαλλοντικές-οικολογικές ΜΚΟ;)

Προβληματίζουν τους Έλληνες πολίτες οι υποκλοπές; (Έχουν αναρωτηθεί ορισμένοι ότι οι ίδιοι οι πολίτες εμμέσως έχουν αποδεχθεί με τη συγκατάθεσή τους την «παρακολούθησή» τους από τις κοινωνικές ιστοσελίδες του διαδικτύου;)

Τίποτε από τα παραπάνω δεν προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες. Όποιος θεωρεί ότι αυτά προβληματίζουν τους Έλληνες πολίτες – μετά από 10 χρόνια Μνημόνια και 3 χρόνια πανδημίας – τρέφουν αυταπάτες και σίγουρα δεν έχουν καμία επαφή με τον πάτο της κοινωνίας.

Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για την οικονομική τους επιβίωση.
Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για τα τρομερά κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης η οποία φαίνεται θα επιδεινωθεί.
Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για τον πληθωρισμό ο οποίος είχε αρχίσει να χτίζεται από το 2021.
Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για το γεγονός ότι τα παιδιά τους ξεπαγιάζουν.
Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για το γεγονός ότι αναγκάζονται, πάλι, να μειώνουν τα έξοδα ακόμη και αυτά που αφορούν βασικές τους ανάγκες (Εικόνα 1).


Εικόνα 1. Μείωση βασικών αναγκών Ελλήνων (Πηγή: Ημερησία εδώ)

Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται σε ποσοστό 73% για την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την ανεργία (Εικόνα 2).


Εικόνα 2. Σημαντικότερα προβλήματα της χώρας (Πηγή: Metron Analysis)

Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι «ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και μπορεί να εκπλήξει» (Πηγή:moneyreview-gr. εδώ).

Οι Έλληνες πολίτες προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός λογαριασμός για την ενεργειακή κρίση έχει φτάσει ήδη τα 700 δις ευρώ (Πηγή: imerisia.gr εδώ). Εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι θα ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ. Θα αποτελέσει, όπως είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ένα νέο, μακροχρόνιο, πιο σκληρό «Πράσινο Μνημόνιο».

Για τα προαναφερθέντα είχαν προειδοποιηθεί όλοι, σε Ελλάδα και Ευρώπη, πολύ πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. (Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο γράφων θεωρεί τις Ευρωεκλογές πολύ πιο σημαντικές από τις Εθνικές εκλογές. Οι δυστοπικές-εμμονικές αποφάσεις που μας έφεραν ως εδώ προέρχονται αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες. Όταν οι Ευρωπαϊκοί λαοί – συνεπικουρούμενοι από τα δεξιά και αριστερά κόμματα - στέλνουν στο Ευρωκοινοβούλιο ηθοποιούς, μοντέλα, ποδοσφαιριστές, καθαρίστριες κ.λπ τί περιμένετε να συμβεί; Σεβαστά επαγγέλματα, και ακόμη πιο σεβαστά τα πρόσωπα, αλλά έχουν πραγματικά ιδέα για τα ενεργειακά θέματα; Σήμερα τα λουζόμαστε. Τρανή απόδειξη η τελευταία απόφαση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την παραγωγή και πώληση συμβατικών οχημάτων μετά το 2035. Παράνοια και οικονομική αυτοκτονία της Ευρώπης!)

Επιτέλους, οι Έλληνες πολιτικοί, δεξιοί και αριστεροί, να αποκτήσουν επαφή με την πραγματικότητα.

Επιτέλους, οι Έλληνες πολιτικοί, δεξιοί και αριστεροί, να επιδιώξουν ένα minimum moratorium, ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας, σχετικό με την αξιοποίηση τόσο του Ελληνικού φυσικού αερίου, όσο και του πετρελαίου. Πριν τις εκλογές.

Οι ενεργειακές αυταπάτες, οι πράσινες ονειρώξεις και η περιβαλλοντική κινδυνολογία έχουν φέρει τον Ελληνικό σε οικονομική-κοινωνική απελπισία.

Θα ακολουθήσει η επέλαση του βαρύ χειμώνα των πολιτικών άκρων.
Αυτή είναι η τελευταία – επαναλαμβανόμενη εδώ και χρόνια - προειδοποίηση προς όλες και όλους. Δεξιούς και αριστερούς.

Η προειδοποίηση αυτή πηγαίνει και προς τους Έλληνες επιχειρηματίες. Αυταπατώνται εάν νομίζουν ότι οι εξελίξεις δεν θα τους αφήσουν αλώβητους. (Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο γράφων θεωρεί τις απόψεις – σημερινές και παλαιότερες - ορισμένων μελών των Δ.Σ μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων για τα μελλούμενα ως τραγελαφικές. Οι μεγαλομέτοχοι των Ομίλων να αξιολογούν καλύτερα τους υποψηφίους των Δ.Σ. Π.χ. πόσα από τα μέλη των Δ.Σ μεγάλων Ομίλων είχαν εκτιμήσει ως πιθανό κίνδυνο τη σημερινή κατάσταση;).
Μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός.

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης