Βρισκόμαστε στον Απρίλιο 2005:Συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος και Τουρκίας στους Κήπους του ποταμού Έβρου, για τα εγκαίνια σταθμού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, στην Κομοτηνή. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζουν τον κομβικό σταθμό κι ο Βούλγαρος υπουργός βιομηχανίας, ομιλεί για το σχέδιο συνδέσεως του λιμένος Μπουργκάς (Πύργος) επί του Ευξείνου Πόντου

με την Αλεξανδρούπολη, για την μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου απ’ το Νοβοροσίσκ στο Αιγαίον. Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο του Νίκου Γρηγοριάδη το 1979, με τη παράκαμψη των κεκορεσμένων Στενών του Βοσπόρου από πετρελαιοφόρα σκάφη. Οι μελέτες του σχεδίου Γρηγοριάδη είναι οριακές από πλευράς κόστους  μεταφοράς του πετρελαίου αλλά έχουν την έγκριση των κυβερνήσεων Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος. Μόνο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις απομένουν να εκτιμηθούν και… «αμ’ έπος αμ’ έργον»!

Αιφνιδίως, στη συνάντηση εμφανίζεται ο υφυπουργός Ενεργείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Σάμιουελ Μπότμαν και παίρνει τον λόγον, απρόσκλητος: « Η κυβέρνησις του Τζωρτζ Μπους (ΣΣ: του νεωτέρου) εκφράζει αντίθεση στο σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και επιθυμεί την ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Ρωσικού πετρελαίου επί του Βουλγαρικού και Ελληνικού εδάφους»!

Αν κι η παρέμβασις της Αμερικής είναι σοβαροτάτη, δεν φαίνεται να συγκινεί τους παρισταμένους που συνεχίζουν την ευωχία τους. Αργότερα, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή παραιτείται και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές. Εκεί που προηγείτο με 10% στις προγνώσεις τις χάνει από το Πασόκ του Γιώργου Παπανδρέου και το έργο του αγωγού ματαιούται, επειδή περιβαλλοντικώς επεβάρυνε το δάσος της Δαδιάς (που εκάει εφέτος) .

Μεταφερόμεθα στην σημερινή εποχή: Μαίνεται ο Νατορωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, η Βουλγαρία μετέχει στις κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, τα διυλιστήρια  στο Μπουργκάς στερούνται επαρκούς αργού πετρελαίου - να το διυλίσουν, ακόμη για εγχώριες ανάγκες κι ο Ερντογάν έχει πενταπλασιάσει τα διόδια του Βοσπόρου. Στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενεργείας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ,τη περασμένη εβδομάδα, πέφτει η πρόταση του Βουλγάρου υπουργού Ρόσεν Χριστώφ για την επαναφορά του σχεδίου Γρηγοριάδη αλλ’ αντίστροφα αυτή την φορά: Από Αλεξανδρουπόλεως ες Μπουργκάς!

Η αφήγησις αυτή είναι διδακτική τόσον δια το πώς μεταβάλλονται οι διεθνείς περιστάσεις εντός 20ετίας – δεν εγνώσθη η Αμερικανική νεωτέρα άποψις – όσον δια την ενανάληψιν της Ιστορίας όχι ως φάρσας αλλ’ ως αδήριτης πραγματικότητας.