Δεν Υπήρξε Επαρκής Σύγκλιση Απόψεων στην ΕΕ για την Επιβολή Πλαφόν στο Ρωσικό Αργό – Ακυρώθηκε η Συνεδρίαση

Δεν Υπήρξε Επαρκής Σύγκλιση Απόψεων στην ΕΕ για την Επιβολή Πλαφόν στο Ρωσικό Αργό – Ακυρώθηκε η Συνεδρίαση
energia.gr
Παρ, 25 Νοεμβρίου 2022 - 19:52

Η προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, συνεδρίαση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ για την συζήτηση επί της πρότασης της G7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό ακυρώθηκε καθώς δεν υπήρχε επαρκής σύγκλιση απόψεων. Αυτό  ανέφεραν στο Reuters διπλωμάτες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση αναφορικά με το πόσο αυστηρό θα έπρεπε να είναι το ανώτατο όριο τιμών που θα θεσπίσει από κοινού με την G-7

Χώρες όπως η Πολωνία αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Κομισιόν για όριο στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, λέγοντας ότι είναι πολύ γενναιόδωρο προς τη Ρωσία. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν θέλουν να πάνε κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, είναι να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας, τα οποία, όπως τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης, χρηματοδοτούν την εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, οι επικριτές των επιπέδων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής επισημαίνουν το ότι η Ρωσία  πουλάει ήδη το πετρέλαιό της με έκπτωση, και, συνεπώς, ένα ανώτατο όριο τιμής σε αυτό το επίπεδο θα επέτρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα.