Προειδοποίηση ICE: Το Ανώτατο Όριο της Τιμής του Φ. Αερίου θα Προκαλούσε Πλήγμα $33 δισ., στην Αγορά

Προειδοποίηση ICE: Το Ανώτατο Όριο της Τιμής του Φ. Αερίου θα Προκαλούσε Πλήγμα $33 δισ., στην Αγορά
energia.gr
Πεμ, 24 Νοεμβρίου 2022 - 11:46

Οι παραγωγοί και οι έμποροι ενέργειας που βασίζονται στην ολλανδική αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξήσουν κατά 80% τις πληρωμές που πραγματοποιούν ως ασφάλειες για να εξασφαλίσουν τις συμφωνίες τους

-εάν προχωρήσει το σχέδιο των Βρυξελλών για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου-δήλωσε η Intercontinental Exchange στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδαν οι FT. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι ενέργειας θα πρέπει να αυξήσουν επιπλέον τις πληρωμές περιθωρίου κατά 33 δισ. δολ., εάν προχωρήσει το σχέδιο των Βρυξελλών, προειδοποίησε η ICE.

Μια τόσο μεγάλη αύξηση στις απαιτήσεις περιθωρίου θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει την αγορά», ανέφερε στο σημείωμα η ICE, ο όμιλος με έδρα την Ατλάντα που διευθύνει την αγορά TTF. Το ICE αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι απαιτήσεις περιθωρίου σε swaps και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ενέργειας έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες να εξαντλήσουν τα πιστωτικά όρια με τις τράπεζές τους και να πραγματοποιήσουν περισσότερες συναλλαγές ιδιωτικά, όπου οι απαιτήσεις περιθωρίου είναι χαμηλότερες.

Η προειδοποίηση του ICE έρχεται καθώς οι αρχές της ΕΕ προσπαθούν να οριστικοποιήσουν ένα προγραμματισμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη το καλοκαίρι καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τις προμήθειες, περιόρισαν την οικονομική παραγωγή σε ολόκληρο την ΕΕ και ανάγκασαν τις εταιρείες ενέργειας να αναζητήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμεία έκτακτης ανάγκης.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη να περιοριστεί η τιμή του επερχόμενου συμβολαίου στην αγορά TTF. Η TTF αντιπροσωπεύει περίπου τα τέσσερα πέμπτα του εμπορίου φυσικού αερίου στην Ενωση.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν να περιοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου εάν φτάσει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και εάν η διαφορά μεταξύ αυτής και ενός σημείου αναφοράς για το ευρωπαϊκό κόστος υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι 58 ευρώ ανά MWh ή περισσότερο για 10 ημέρες εντός αυτών των εβδομάδων. Σε αυτά τα επίπεδα, το ανώτατο όριο δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ακόμη και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα αυτό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα οι επικριτές να αμφισβητούν τη χρησιμότητα των περιορισμών.

Διπλωμάτες από τις 15 χώρες της ΕΕ που πίεσαν για ένα ανώτατο όριο - φοβούμενοι ότι μια νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και να επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά - έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα ήταν αντίθετες σε αυτό σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, η ICE προειδοποίησε ότι κάθε είδους ανώτατο όριο θα σήμαινε ότι το επερχόμενο συμβόλαιο θα περιλάμβανε περισσότερο ρίσκο και θα ενσωματώσει περισσότερες ιδιωτικές συμφωνίες, κάτι που θα ανάγκαζε το χρηματιστήριο να ζητήσει από τους πελάτες περισσότερα χρήματα εκ των προτέρων. Ο κίνδυνος ήταν «στιγμιαίος», είπε.

Η εκτίμηση των 33 δισ. δολαρίων του χρηματιστηρίου κάλυπτε τόσο το αρχικό περιθώριο, το οποίο προστατεύει τους αντισυμβαλλομένους από τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων, όσο και το περιθώριο διακύμανσης, το οποίο καλύπτει τις κυμαινόμενες ημερήσιες τιμές της αγοράς.

Ένα πιθανό άλμα στη ζήτηση περιθωρίου θα έπληττε μια αγορά που είναι ήδη υπό πίεση, καθώς οι εταιρείες εμπορίας ενέργειας αγωνίζονται να βρουν τα χρήματα για να στηρίξουν τις μελλοντικές τους συναλλαγές, που χρησιμοποιούνται ευρέως από παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας για να εξασφαλίσουν την προσφορά και να εγγυηθούν την τιμή που θα λάβουν.

Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη αναγκάστηκαν να προσφέρουν στήριξη ρευστότητας σε ενεργειακές εταιρείες που αντιμετώπιζαν απαιτήσεις για εξασφαλίσεις.

Η AFM, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή που επιβλέπει την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά τις συναλλαγές και να αναγκάσει τη διαπραγμάτευση περισσότερων συμφωνιών ιδιωτικά, μακριά από το χρηματιστήριο.

Ο μηχανισμός θα ανασταλεί εντός μιας ημέρας εάν κινδυνεύσει να αποσταλούν αλλού κρίσιμες προμήθειες φυσικού αερίου, να επηρεαστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να προκληθεί αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με ειδικούς της Επιτροπής.

«Γνωρίζουμε ότι όταν παρεμβαίνεις σε μια αγορά παραγώγων, υπάρχουν επιπτώσεις, έχουμε συζητήσει αυτές τις επιπτώσεις με ειδικούς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν απάντησε μέχρι τώρα για το σημείωμα του ICE.