Τρία γεγονότα των ημερών, η δημοσίευση του χάρτου «αεροναυτικής έρευνας και διάσωσης» στον ελεγχόμενο  εναέριο χώρο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, η κατηγορηματική δήλωση της νέας Ιταλίδος πρωθυπουργού Γεωργίας Μελόνι, ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία κι η απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο

προσβάλλοντας την ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος, αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την ανακήρυξη της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος και υποβολής επισήμων χαρτών της κυβερνήσεως Κυρ.Μητσοτάκη στις διεθνείς αρχές της ΑΟΖ.

- Δεν είναι απλώς δικαίωμα της Ελλάδος, είναι υποχρέωσις!

Όπως τώρα γνωρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ( ΙCAO ) του ΟΗΕ, οι αεροπορικές εταιρίες  και υπεύθυνες κυβερνήσεις, ότι εις περίπτωσιν – ό μη γένοιτο – αεροπορικού ατυχήματος πάνω στην περιοχή του εναερίου ελέγχου (FIR)  των δύο συνορευουσών θαλασσίων περιοχών, Αιγύπτου και Ελλάδος, ποία εθνική αρχή είναι αρμοδία για την έρευνα ή και την διάσωση ανθρώπων, έτσι και στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Λιβυκού πελάγους ως και της θάλασσας της Λυκίας, επιβάλλεται η ανακήρυξη της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος στα 12 μίλια από της ακτής, απ’ όπου αρχίζουν τα 200 μίλια της ΑΟΖ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η υποβολή των σχετικών χαρτών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο αρμόδιο δικαστήριο του Αμβούργου, διά τυχόν υποβολήν ενστάσεων τρίτων,  θα κατοχυρώσει την ΑΟΖ των γειτονικών χωρών ως λχ. της Αιγύπτου μετά τον 28 παράλληλο που εισέτι εκκρεμεί. Στο Αιγαίο, τα 12 μίλια χωρικών υδάτων (ΧΥ) της Ελλάδος και η μέση γραμμή όπου επικαλύπτουν τα Τουρκικά ΧΥ, αρκούν.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βραδύνει στην υποβολή χαρτών της ΑΟΖ . Διότι, όταν η, κατά τα εγχώρια ΜΜΕ, «νεοφασίστρια» Μελόνι διακηρύσσει urbi et orbi  την εδαφική κυριαρχία των Ελληνικών νησιωτικών πληθυσμών στο Αιγαίον, θα τρέμει ο… Ντούτσε στον τάφο του που έλεγε «Μάρε νόστρουμ», όπως σήμερα ο Ακάρ-πασάς «Γαλάζια θάλασσα» και τότε ο νέο-δημοκράτης πρωθυπουργός μας έχει υποχρέωση να επικυρώσει την, με συντριπτική  πλειοψηφία, ετυμηγορία  του Ευρωκοινοβουλίου, ανακηρύσσοντας τις τρείς, εισέτι ακήρυκτες,  Ελληνικές ΑΟΖ: Την ηπειρωτική της Ελλάδος , την νησιωτική και νοτίως του Καστελλόριζου. Διαφορετικά στερείται αξίας η απόφασις των Ευρωβουλευτών ότι το Τουρκολυβικό μνημόνιο καταπατεί τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και Κύπρου και ότι συνεπώς είναι «ανυπόστατο».

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας κι οι επιφυλάξεις των ενδοτικών Ελλήνων (ΕΛΙΑΜΕΠ, των εκάστοτε «Θεοδωροπούλων» και τινών ανθελλήνων ξένων διπλωματών) δεν έχουν νομική ισχύ ούτε πολιτική σημασία. Εάν αμφισβητηθεί η ΑΟΖ της Ελλάδος , καλείται ο Κωνσταντίνος Φλώρος να την υπερασπισθεί ως «νέος Μιλτιάδης» που είπε επ’ ευκαιρία ετησίας εορτής των ΕΔ.

Με την ανακήρυξη της ΑΟΖ σύμφωνη είναι η Ελληνική κοινή γνώμη κι η αξιωματική αντιπολίτευση .Διά πρώτην φοράν, αίρεται η πονηρά  σκέψη του πρώην… «εθνάρχη», περί προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης  που άλλωστε απορρίπτει κι η Τουρκία.  

Αν η Τουρκία αποδεχθεί την ΑΟΖ ως τετελεσμένο γεγονός θα είναι πράξις φρονήσεως του Ερντογάν που παρά τις ρητορείες του, ποτέ δεν έχει υπερβεί τα εσκαμμένα…

Τότε θα λήξει και μία παρανόηση που χρονολογείται από το 1975, με την  αθλία συμφωνία της Βέρνης του Καραμανλή με τον «πορθητή της Κύπρου» Μπουλέν  Ετζεβίτ, που εμπόδιζε την έρευνα και την εξόρυξη  υδρογονανθράκων στο βυθό του Αιγαίου έως τώρα και θα αντιμετωπισθεί η παρούσα ενεργειακή κρίση που κοντεύει να εκτροχιάσει το Ελληνικό αν-ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

Βεβαίως, έχουν κι οι Τούρκοι μερίδιο στην ΑΟΖ της Μεσογείου θαλάσσης δι’ όσην τους ανήκει από το διεθνές δίκαιο και όταν παύσουν να  καταπατούν την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και να έρχονται στην χώρα μας , παρουσιάζοντας την ανεξάρτητη Κύπρο σαν εδάφη της Τουρκίας, όπως εχθές στο επί 20ετίαν, ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενεργείας ΝΑ Ευρώπης που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών του πολυπληθούς ακροατηρίου.