Σ. Φάμελλος στο 26ο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ: Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, Αλλαγή στο Target Model & Προστασία των Νοικοκυριών

Σ. Φάμελλος στο 26ο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ: Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, Αλλαγή στο Target Model & Προστασία των Νοικοκυριών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Νοεμβρίου 2022 - 11:36

Είναι απαραίτητη η επακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η Πολιτεία να μεταφέρει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι εδώ για να προστατέψει τα ελληνικά νοικοκυριά και όχι την κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και αναμόρφωση του target model. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)  στην Αθήνα.

Ο κ. Φάμελλος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το 1st Ministerial Energy Dialogues που διεξήχθη, χθες, υπό την προεδρία του Υπουργού Κώστα Σκρέκα, στους χώρους του Συνεδρίου, τόνισε όμως, πως αυτού του είδους οι συναντήσεις πρέπει να κρατάνε ανοιχτούς τους διαύλους συνενόησης μεταξύ των κρατών της περιοχής και κυρίως, να σχεδιάζονται ώστε να αποφέρουν έμπρακτα αποτελέσματα. «Χρειάζεται, πέραν όλων των άλλων, να θέσουμε και θέμα συνεργασίας μεταξύ των αγορών ενέργειας της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τιτάνια προβλήματα με τα θέματα της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και της πορείας προς την πράσινη ανάπτυξη που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για τον κ. Φάμελλο, το μείζον που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας και η σώρρευση υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τα διυλιστήρια.

«Είναι ευθύνη της Πολιτείας να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν σε όλους πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, αλλά και ευθύνη των αγορών να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτές, του συνόλου των καταναλωτών» τόνισε για να προσθέσει ότι η Ευρώπη έχει επιδείξει μεγάλη ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Για τον κ. Φάμελλο, τρία είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια: η αποτυχία του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης και η αποτυχία της Κυβέρνησης να εκπληρώσει τη δέσμευση Μητσοτάκη για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, η ελλιπής αδειοδοτική διαδικασία για τις ΑΠΕ που έχει δημιουργήσει «φούσκα» στην αγορά, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη χωροταξία των ΑΠΕ και η περιθωριοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμη για προχειρότητα στο σχεδιασμό και για την ανάγκη να ανοίξει περισότερος ηλεκτρικός χώρος ώστε να ηλεκτριστούν τα έργα ΑΠΕ που παραμένουν ακινητοποιημένα, ενώ έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη να προτεραιοποιηθεί το θέμα της αποθήκευσης, αφού πρώτα, όπως τόνισε, υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις. «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις αγορές. Θα πρέπει και η Πολιτεία να παίξει το δικό της ρόλο. Θα πρέπει η ΔΕΗ να αποτελέσει μέρος της λύσης στην αποθήκευση ενέργειας». 

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως είναι η έλλειψη σχεδιασμό που δυσφημεί τις ΑΠΕ σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και σε αυτό απέδωσε τις έντονες αντιδράσεις και αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ηλιακών και αιολικών πάρκων στις περιοχές τους.

Eίπε ακόμη ότι η αγορά λειτουργεί χωρίς σωστό ρυθμιστικό έλεγχο. «Είναι παράλογο να τραβάς 500 εκατ. από την αγορά το μήνα, για να τα δώσεις τον αμέσως επόμενο ως επιδότηση της κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την Κυβέρνηση να προτάξει την προστασία των νοικοκυριών από την κερδοφορία της ΔΕΗ.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων, είπε όμως πως θα επιθυμούσε αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα. 

Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρεία KG Law, η More Energy, η EΔΕΥΕΠ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ENERGEAN, ΔΕΣΦΑ, Elpedison και ΝΑΝΚΟ Renewables. Ακόμη, Υποστηρικτής Δράσεων είναι o Όμιλος Sunlight, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το Energia.gr, η NE Global, το Foreign Affairs και το EnergyPress.