Δεν πέρασε απαρατήρητη η επάνοδος της εκφοβιστικής ρητορείας του Ερντογάν κατά της Ελλάδος, μετά τη διάσκεψη της Λέσχης των 20 ισχυρότερων οικονομικώς εθνών στο Μπάλι της Ινδονησίας. Παρά τις ασαφείς διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πώληση 40 καινουργών F-16 για τις ανάγκες τη Τουρκικής αεροπορίας και την άρνηση Γαλλίας και Ιταλίας, δια την

παραχώρηση ισχυρών πυραύλων SAMP-T, ως και την κατηγορηματική  δήλωση του νέου Ιταλού υπουργού εξωτερικών Αντώνιο Ταγιάνι ότι δεν αμφισβητείται η Ελληνική κυριαρχία των νήσων του Αιγαίου πελάγους, ο Ερντογάν απείλησε πάλι ότι «θα έλθει ένα βράδυ στα νησιά, οι εξοπλισμοί των οποίων δεν ωφελούν σε τίποτε την Ελλάδα» κι ότι η κατάληψη τους είναι «υπόθεση καρδιάς». (Sic)

Ο Ελληνικός στρατός δεν στερείται «καρδιάς» και το ξέρει αυτό καλά ο Ερντογάν (από τον Έβρο  το 2019) αλλά τον ενθαρρύνει η επωδός των ηγετών της εσπερίας στις δηλώσεις των, ότι η λύση των Τουρκικών διαφορών με την Ελλάδα θα προέλθει από διαπραγματεύσεις.

Τώρα, πώς υπό καθεστώς απειλών, παραβιάσεων και νέων «τετελεσμένων» (πχ. Αγιά Σοφιά) θα καθίσει ο Έλλην πρωθυπουργός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόνον αν ήταν αποφασισμένος να χάσει τις προσεχείς εκλογές, μπορεί να το κάνει.

Εκτός εάν δεν υποχωρήσει στις Τουρκικές αξιώσεις αλλά τότε το αδιέξοδο θα έχει συντελεσθεί και θα απομένει μόνο μία διέξοδος: η αναμέτρηση «επί του πεδίου», όπως αρέσκεται να λέγει ο Τούρκος υπουργός …Πολέμου Χολουσί Ακάρ ως νέος στρατηγός Μόλτκε.

Γι’ αυτό, ίσως το αφεντικό του εδήλωσε στο περιθώριο της διασκέψεως στο Μπάλι ότι η ρητορεία του θα συνεχισθεί μέχρις των επομένων εκλογών, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε τις Ελληνικές ή τις Τουρκικές, που συμπίπτουν το πρώτο 6μηνο του προσεχούς έτους - αμφότερες αμφιβόλου αποτελέσματος, επί τη βάσει προσφάτων σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες.

Αλλά πώς η στοχευόμενη ρητορεία του Ερντογάν και η ανιστόρητη σύσταση των δυτικών για Ελληνοτουρκικές «ειρηνικές» διαπραγματεύσεις μπορούν να αναιρεθούν;

Μία ιδέα θα ήταν η καθιέρωση Ελληνικών  «κανόνων εμπλοκής», εις τρόπον ώστε εις περίπτωσιν Τουρκικής επιθέσεως να μην χρειάζεται η έγκριση της αμφίσημης πολιτικής ηγεσίας για άμεση απάντηση στους επιδρομείς, όπως ισχύει σήμερα (λχ. στα Ίμια).

Άλλη μία θα ήταν η καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει η Τουρκία, η Αμερική και πολλές άλλες χώρες. Έτσι θα ήξερε ο Ερντογάν ότι αν υλοποιήσει τις απειλές του, η Ελληνική αντίδραση θα ήταν αυτόματη: 12 μίλια παντού.

Έν νέον Ελληνικόν αμυντικό δόγμα, όπως εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου για την προστασία της Κύπρου ενδεχομένως να ήταν χρήσιμο για να σταματήσουν οι απειλές και παραβιάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπάιντεν διέψευσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι ο πύραυλος S-300 που έπεσε στην Πολωνία (χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ) προήρχετο από την Ρωσία. Άλλως οι «κανόνες εμπλοκής» του ΝΑΤΟ θα προνοούσαν για αντίποινα, που θα μπορούσαν να φέρουν την Δύση κοντά σε νέο πόλεμο με την Ρωσία. Τα ίδια ισχύουν και διά την προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα που ρητορεύει ενίοτε εναντίον της Ταϊβάν.

Η εκβιαστική ρητορεία θέλει ουσιαστικά αντίμετρα  για την καταστολή της.