Η Μελέτη Αναφοράς του ΙΕΝΕ, “SEE Outlook 2021/2022”, Παρουσιάστηκε στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

Η Μελέτη Αναφοράς του ΙΕΝΕ, “SEE Outlook 2021/2022”, Παρουσιάστηκε στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου
energia.gr
Παρ, 18 Νοεμβρίου 2022 - 19:24

Τη μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ, “SEE Outlook 2021/2022”, παρουσίασαν, στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Royal Hall της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος

Η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΕΝΕ αναλύει, και στη νέα της έκδοση, τις παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις, όπως αυτές διαγράφονται στο τρέχον περιβάλλον οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αβεβαιότητας όσον αφορά τη διασφάλιση κρίσιμων ενεργειακών πόρων, επικεντρώνοντας την ανάλυσή της στα τεκταινόμενα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 

Παράλληλα, κατά την παρουσίαση, τονίστηκε ιδιαίτερα η περιφερειακή διάσταση των κρίσιμων ενεργειακών ζητημάτων όχι μόνο για την ΝΑ Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό γιατί οι μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά και αυτές που βάσιμα υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, στις χώρες της περιοχής, αναβαθμίζουν τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο τίτλος του Ενεργειακού Συμποσίου για το 2022 ήταν «Κύπρος: Ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Υπογραμμίστηκε, επίσης, η νέα διάσταση που αποκτούν οι ΑΠΕ στο διαμορφούμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, μέσα από την αυξανόμενη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Χρυσός Χορηγός του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου ήταν η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους υποστηρικτές του συγκαταλέγονται οι εταιρείες Energean, Cyfield, EuroAsia Interconnector, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ESSO Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) καθώς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd (VTTV) ήταν χορηγός του γεύματος. Διαδικτυακοί χορηγοί του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου ήταν οι ιστοσελίδες Energia.gr και Nomisma.com.cy, ενώ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ήταν ο χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.