Την Πρότασή της για το Πλαφόν στην Τιμή του Φυσικού Αερίου Παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Πρότασή της για το Πλαφόν στην Τιμή του Φυσικού Αερίου Παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
energia.gr
Τετ, 16 Νοεμβρίου 2022 - 15:31

Έγγραφο κοινοποίησε χθες, Τρίτη, στα κράτη – μέλη της ΕΕ η Κομισιόν, στο οποίο περιγράφει την πρότασή της για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού διόρθωσης» των τιμών, με πρόβλεψη για αυτόματη διακοπή εάν τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανώτατου ορίου τιμής στο ολλανδικό Title Transfer Facility (ευρύτερα γνωστό ως TTF), έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους φυσικού αερίου στον κόσμο, ώστε αφενός να βοηθήσει στον περιορισμό της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης και αφετέρου να ικανοποιήσεις την απαίτηση των κυβερνήσεων που ζητούν να τεθεί σε ισχύ αυτό το αμφιλεγόμενο εργαλείο

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα. Η πλειονότητα των κρατών μελών -με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο- ζητούν ένα ανώτατο όριο τιμών για τη συγκράτηση του κόστους, αλλά έθνη όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ζητήσει προσοχή.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Bloomberg, οι ακριβείς παράμετροι για την εφαρμογή του προτεινόμενου μηχανισμού θα καθοριστούν εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθούν οι συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το TTF αποτελεί ένα εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε ορισμένους traders να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, φυσικές συναλλαγές κλπ.

Θα υπάρχουν επίσης ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι το προσωρινό αυτό εργαλείο θα μπορεί να αναστέλλεται οποιαδήποτε στιγμή αν πχ. θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προμηθειών και των ροών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ.

Η Κομισιόν, συνεχίζει να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις κυματισμούς στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Οι ηγέτες της ΕΕ της ζήτησαν  τον περασμένο μήνα ομόφωνα να προτείνει μέτρα, μεταξύ των οποίων έναν προσωρινό «δυναμικό διάδρομο τιμών» για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του έμεινε ασαφής. 

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται «εάν η βάση τιμών TTF φθάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)», σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg News.

Όταν ενεργοποιείται ο «μηχανισμός διόρθωσης» της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση εντολών για παράγωγα TTF προθεσμιακού μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο μηχανισμός που εξετάζεται θα περιλαμβάνει:

  • Ένα σταθερό ανώτατο όριο που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν τα στοιχεία ενεργοποίησης δεν ισχύουν πλέον
  • Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: TTF για την προηγηθείσα περίοδο του μήνα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό εβδομάδων που δεν έχει ακόμη καθοριστεί και διαφορά μεταξύ του TT και ενός καλαθιού τιμών spot LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
  • Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθούνται αποτελεσματικά.
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αιχμής των τιμών και της ενεργοποίησης του μηχανισμού ώστε να διασφαλίζεται άμεσο αποτέλεσμα.
  • Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους

Τα πλεονεκτήματα ενός ανώτατου ορίου τιμών περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πιθανής κερδοσκοπίας και του φαινομένου υπερβολικής αύξησης των τιμών, καθώς και τη βελτίωση της ασφάλειας της αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μεταφερθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και η λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε να επηρεαστεί. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Εάν δεν τηρηθεί ο όρος ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές του LNG, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν και προσθέτει ότι «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα χαμηλά ανώτατα όρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εφοδιασμού».