Η Cheniere Energy Inc (LNG.A), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τα έσοδα της από τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η γνωστή και ως «Gazprom των ΗΠΑ» σκόρπισε απογοήτευση στην Ευρώπη όταν ανακοίνωσε ότι, αν και είναι πρόθυμη να κατασκευάσει πρόσθετες εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση

διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η πρόσθετη χωρητικότητα δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. 

Αναλυτικότερα, η εταιρεία με έδρα το Τέξας ανακοίνωσε έσοδα 8,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Cheniere, η οποία είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της χώρας, κατέχει και διαχειρίζεται τερματικούς σταθμούς υγροποίησης στο Sabine Pass στη Λουιζιάνα και στο Corpus Christi στο Τέξας. Το Sabine μπορεί να παράγει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) LNG ενώ το Corpus μπορεί να παράγει περίπου 15 MTPA. Εκτός από τις λειτουργικές μονάδες, η Cheniere κατασκευάζει επτά τρένα υγροποίησης μεσαίας κλίμακας στο Corpus, το οποίο ονομάζει Stage III (Στάδιο 3), που θα μπορούν να παράγουν περίπου 11,5 MTPA LNG.

Η Cheniere ανακοίνωσε ότι έχει συμβόλαιο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Bechtel, μια κατασκευαστική εταιρεία, για την κατασκευή των επτά τρένων μεσαίας κλίμακας. Το «Στάδιο 3» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Η Cheniere αναπτύσσει επίσης δύο επιπλέον τρένα υγροποίησης στο Corpus που θα μπορούσαν να παράγουν άλλα 3 MTPA.

Σύμφωνα με την Cheniere, η ανάπτυξη των δύο επιπλέον τρένων στο Corpus ή άλλα έργα «θα απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, αποδεκτές εμπορικές και χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προτού λάβουμε μια θετική τελική επενδυτική απόφαση». Η Cheniere σημειώνει, επίσης, ότι κατέχει «σημαντικές χερσαίες θέσεις τόσο στον τερματικό σταθμό LNG Sabine Pass όσο και στον τερματικό σταθμό LNG Corpus Christi, οι οποίες παρέχουν ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση της ικανότητας υγροποίησης».