Στο Πουέρτο Ρίκο η 1η Εικονική Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας, που θα Χρησιμοποιεί 7.000 σπίτια

Στο Πουέρτο Ρίκο η 1η Εικονική Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας, που θα Χρησιμοποιεί 7.000 σπίτια
energia.gr
Πεμ, 3 Νοεμβρίου 2022 - 12:33

Μετά τον τυφώνα Φιόνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 18 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ημέρες ακόμη και εβδομάδες, καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού απέτυχε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του ακραίου καιρικού φαινομένου για άλλη μια φορά. Σπίτια και επιχειρήσεις με ηλιακές συστοιχίες στον τελευταίο όροφο και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών, από την άλλη πλευρά, μπόρεσαν να διατηρήσουν τα φώτα τους αναμμένα 

και να τροφοδοτήσουν κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό στον απόηχο της καταιγίδας. Ένα νέο έργο που ανακοινώθηκε την Τρίτη στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση στα οφέλη των ηλιακών συστημάτων και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας και εκείνων που δεν μπορούν να το κάνουν άμεσα.

Περισσότερα από 7.000 σπίτια εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες θα αποτελέσουν το πρώτο ''εικονικό'' εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην επικράτεια των ΗΠΑ - ένα εκτεταμένο δίκτυο συστημάτων που συνδέονται και ελέγχονται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας λογισμικό και εργαλεία ψηφιακών επικοινωνιών. Η Sunrun αναπτύσσει το σύστημα 17 μεγαβάτ, το οποίο έχει σκοπό να μειώσει τις διακοπές ρεύματος και τις διακυμάνσεις στο κύριο ηλεκτρικό δίκτυο που εξυπηρετεί τον ευρύτερο πληθυσμό.

Η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο (PREPA), η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας, επέλεξε την πρόταση της Sunrun για μια εικονική μονάδα παραγωγής ενέργειας στα τέλη του περασμένου μήνα ως μέρος μιας αργής ρυθμιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε μετά τον τυφώνα Μαρία του 2017. Αυτή η θανατηφόρα καταστροφή κατέστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού και άφησε ορισμένους κατοίκους χωρίς ρεύμα για περισσότερο από ένα χρόνο. Περίπου 55.000 ηλιακές συστοιχίες ταράτσας με εφεδρικά συστήματα μπαταριών έχουν πλέον εγκατασταθεί σε όλο το νησί.