Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς: Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς: Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
energia.gr
Τετ, 2 Νοεμβρίου 2022 - 18:59

Η Αθήνα είχε την τύχη να φιλοξενήσει πρόσφατα (5-7 Οκτωβρίου) τις εργασίες του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE), το οποίο εφέτος είχε τίτλο “Building Decarbonization 2022”. Ιθύνων νους και υπεύθυνος για τη διοργάνωση της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης του διεθνούς κλάδου της θέρμανσης, της ψύξης και του κλιματισμού στη χώρα μας ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ας σημειωθεί ότι το συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με το Hellenic Chapter της ASHRAE, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που παρουσιάζουν τα κτίρια για μείωση των εκπομπών μέσα από την σωστή σχεδίαση και εφαρμογή κανόνων στην κατασκευή και λειτουργία νέων ή ανακαινισμένων κτιρίων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών με την Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Δραστηριοποιείται σε θέματα εξοικονόμησης & ορθολογικής χρήσης ενέργειας στα κτίρια, εφαρμογές ΑΠΕ στα κτίρια, απανθρακοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος, συστήματα αξιολόγησης της αειφορίας κτιρίων, γειτονιών και πόλεων, ανάλυση θερμικής συμπεριφοράς κτιρίων-προσομοιώσεις, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενεργειακή διαγνωστική και επιθεωρήσεις κτιρίων & Η/Μ εγκαταστάσεων, ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος, ηλιακός κλιματισμός.

Έχει συμμετάσχει σε ~60 Ευρωπαϊκά & Εθνικά Προγράμματα και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, έχει πολυετή ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), των σχετικών Τεχνικών Οδηγιών και του λογισμικού σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Ο Δρ. Μπαλαράς έχει δημοσιεύσει ~150 άρθρα σε διεθνή/ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, και έχει συμμετάσχει με εργασίες ή ως ομιλητής σε ~250 συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ASHRAE ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιοχής – DRC Region XIV (2017-2020), Αντιπρόεδρος της ASHRAE (2011-2013) και Director At Large – DAL (2007-2010).

Σημειώνεται, τέλος, ότι έχει εκλεγεί διακεκριμένο μέλος (Fellow) της ASHRAE και της ASME, Ευρωπαίος Μηχανικός EUR ING και μέλος του ΤΕΕ.