Κάτω από το Μηδέν η Τιμή του Φ. Αερίου στο Δυτικό Τέξας Καθώς οι Διακοπές στους Αγωγούς Παγιδεύουν την Προσφορά

Κάτω από το Μηδέν η Τιμή του Φ. Αερίου στο Δυτικό Τέξας Καθώς οι Διακοπές στους Αγωγούς Παγιδεύουν την Προσφορά
energia.gr
Τετ, 26 Οκτωβρίου 2022 - 12:39

Η άμεση τιμή του φυσικού αερίου στο δυτικό Τέξας έχει πέσει κάτω από το μηδέν, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους παραγωγούς να πληρώσουν για να το ξεφορτώσουν, ακόμη και αν την ίδια ώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπερβολικά υψηλό κόστος για το καύσιμο. Η αρνητική τιμή του φυσικού αερίου έρχεται καθώς η αυξανόμενη παραγωγή στην περιοχή της λεκάνης της Πέρμιας έρχεται

σε αντίθεση με τους περιορισμούς του αγωγού. Οι διακοπές σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αερίου των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχουν επίσης περιορίσει τις αποστολές.

Το φυσικό αέριο για παράδοση την επόμενη ημέρα στον εμπορικό κόμβο Waha έπεσε έως και μείον 2,25 δολάρια ανά εκατ. Btu την Τρίτη στο Intercontinental Exchange, σύμφωνα με την S&P Global. Η βουτιά σε αρνητικό έδαφος έρχεται σε αντίθεση με την ημερήσια άνοδο άνω του 7% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, στα 5,585 δολάρια ανά εκατ. Btu. Το κύριο σημείο αναφοράς για το ευρωπαϊκό αέριο ήταν 98 ευρώ η μεγαβατώρα, ή 28 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.

«Βασικά έχετε πάρα πολλή παραγωγή [και] δεν έχετε αρκετούς αγωγούς για να βγάλετε αυτήν την παραγωγή», είπε ο Stephen Schork, αναλυτής του κλάδου, σχετικά με την αρνητική τιμή στο Waha hub. «Πρέπει να πληρώσεις τους ανθρώπους τώρα για να σου αφαιρέσουν αυτή την παραγωγή».

Οι αναλυτές τόνισαν ότι οι διαφορές τιμών υπογράμμισαν τον περιφερειακό κατακερματισμό των αγορών φυσικού αερίου.

Ο τερματικός σταθμός Freeport LNG στην ακτή του Τέξας, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εγκαταστάσεις της χώρας, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά τον Ιούνιο, αφαιρώντας μια έξοδο ζήτησης για αέριο που παράγεται στις ΗΠΑ.

Η περιφερειακή υπερβολή επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την προγραμματισμένη συντήρηση στους αγωγούς Gulf Coast Express και El Paso Natural Gas που λειτουργούν από την Kinder Morgan, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο μακριά από τη λεκάνη Permian. Η συντήρηση αναμένεται να διαρκέσει λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον Mark Callahan, διευθυντή της αμερικανικής αναφοράς τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας στην S&P Global Commodity Insights.

Οι τιμές για άμεση παράδοση έχουν επίσης μειωθεί απότομα στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι χώροι αποθήκευσης πλησιάζουν τη χωρητικότητα. Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ανάγκασε τους εμπόρους να ξεφορτώσουν τις προμήθειες παρά τις ανησυχίες για ελλείψεις φέτος τον χειμώνα.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα άνω των 300 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν το εύρος των 20 έως 40 ευρώ, δεδομένου ότι διαπραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι τιμές στο Waha έγιναν αρνητικές: το έκαναν εννέα φορές το 2020 και 31 φορές το 2019. Αλλά αυτή τη φορά η κίνηση έγινε καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για πιθανές χειμερινές ελλείψεις καθώς η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις .

Το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Πέρμιας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό ως υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου. Οι όγκοι αναμένεται να φτάσουν περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, ένα υψηλό ρεκόρ και αύξηση κατά 9% από πέρυσι.

Οι περιβαλλοντολόγοι είπαν ότι η πρόσφατη βουτιά στις τοπικές τιμές θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης να εκτοξεύσουν περισσότερο πλεόνασμα αερίου, καίγοντας το σε τοποθεσίες γεωτρήσεων και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα κατευθείαν στην ατμόσφαιρα.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ατυχή αύξηση της έκρηξης στο Permian βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Jon Goldstein, ανώτερος διευθυντής ρυθμιστικών και νομοθετικών υποθέσεων στο Environmental Defense Fund.

«Η σπατάλη αυτών των ενεργειακών πόρων είναι ιδιαίτερα τρομακτική αυτή τη στιγμή, καθώς οι ΗΠΑ δικαίως προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία».