Σταμπολής: «Υπάρχουν Σοβαροί Αγοραστές και Πωλητές Αερίου για τον East Med» (Video)

Σταμπολής: «Υπάρχουν Σοβαροί Αγοραστές και Πωλητές Αερίου για τον East Med» (Video)
energia.gr
Δευ, 24 Οκτωβρίου 2022 - 17:24

«Πώς μπορεί να μορφοποιηθεί η ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής;», ήταν ένα από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει το βράδυ της Κυριακής 23 Οκτωβρίου, προσκεκλημένος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ 1 και του δημοσιογράφου Απόστολου Μαγγηριάδη, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής

Ο κ. Σταμπολής απάντησε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι μία υπόθεση συνεχών συμβιβασμών, πράγμα που βλέπουμε και τώρα. Όπως τόνισε, αν και δεν δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση, είμαστε καλύτερα από ό, τι ένα μήνα πριν, καθώς και η Γερμανία συμφωνεί στον περιορισμό των τιμών. Κι αυτό γιατί οι τιμές έχουν πέσει και το Βερολίνο, αφού έχει λάβει μέτρα στήριξης για τα γερμανικά νοικοκυριά και τη βιομηχανία, δεν έχει πια πρόβλημα για μία τέτοια κίνηση.

Αναφορικά με την πτώση των τιμών αερίου το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σταμπολής την απέδωσε κατά βάση στη μείωση της ζήτησης. «Οι υψηλές τιμές που επικρατούσαν μέχρι και τον Αύγουστο οδήγησε τις βιομηχανίες στο πετρέλαιο, το LPG κλπ., και το ίδιο συνέβη και με τα νοικοκυριά τα οποία ήδη στρέφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μας βοηθάει και ο καιρός, καθώς δεν έχει πιάσει ακόμα χειμώνας στην Ευρώπη, πράγμα που επηρεάζει τις τιμές», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ.

Επίσης, ανέφερε ότι με βάση τα συμβόλαια στο TTF και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας, οι τιμές θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα για το επόμενο δίμηνο.

Σχετικά με τις δηλώσεις Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά εκτοξεύει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησής του σε τρίτες χώρες, ο κ. Σταμπολής υπενθύμισε τις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, τον περασμένο Μάρτιο, βγήκε «πολύ πανηγυρικά» μαζί με την κ. φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Αμερική θα σταθεί «για άλλη μια φορά στο πλευρό της Ευρώπης» και θα βοηθήσει με όσο LNG χρειαστεί. «Αλλά μιλούσε χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς το LNG καθορίζεται από τις εταιρείες. Άρα, δεν υπήρχε αρκετό LNG ούτε έκανε μια κίνηση καλής θέλησης για να το δώσουμε σε καλύτερη τιμή ή θα βοηθήσουμε οικονομικά! Άρα, υπάρχει ένα είδος υποκρισίας το οποίο ο Μακρόν αναδεικνύει», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο κ. Σταμπολής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παίρνουμε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλίγεφ, αρχές Οκτωβρίου στη Σόφια, θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή από 1 bcm να φτάσει στο 1,5 ή και τα 2 bcm. Πρόσθεσε ότι παίρνουμε, επίσης, υγροποιημένο αέριο από την Αίγυπτο, το οποίο παίρνει από το Ισραήλ και αύριο θα παίρνει από την Κύπρο.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι, αυτή τη στιγμή, που συνηγορούν υπέρ του East Med: ο πρώτος είναι ότι η Ευρώπη θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές και ο East Med είναι ένα έτοιμο πρότζεκτ που περιλαμβάνεται στα PCI και του οποίου έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν είναι κάτι το ανέφικτο, καθώς, όπως υπενθύμισε, ήδη ο EuroAsia Interconnector, που μπαίνει σε κατασκευαστική φάση, χρηματοδοτείται με 650 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η διαφοροποίηση των τιμών, μεταξύ Ανατ. Μεσογείου (βλ. Ισραήλ και Αίγυπτος), όπου αυτή τη στιγμή η τιμή είναι γύρω στα 5 δολ. ανά mbtu, και της Ιταλίας, όπου είναι γύρω στα 20 με 25 δολ. ανά mbtu. «Άρα, υπάρχουν σοβαροί αγοραστές και υπάρχουν και οι πωλητές αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο κ. Σταμπολής.

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης κ. Κωστής Σταμπολής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  της ΕΡΤ 1 στις 23 Οκτωβρίου 2022 (εδώ στο 37:47 με 43:40)