Η Ρωσία Καταστρέφει Υποδομές Ενέργειας- Οι Ουκρανοί Ετοιμάζονται για Περιοδικά Blackouts

Η Ρωσία Καταστρέφει Υποδομές Ενέργειας- Οι Ουκρανοί Ετοιμάζονται για Περιοδικά Blackouts
energia.gr
Παρ, 21 Οκτωβρίου 2022 - 11:47

Ο στόχος της Μόσχας είναι να παγώσουν(κυριολεκτικά) οι Ουκρανοί. Χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους Ουκρανούς να αρχίσουν να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια μετά τις επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κρίσιμες υποδομές, καθώς η προγραμματισμένη κατανομή ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε σε ολόκληρη τη χώρα χθες Πέμπτη. Οπως αναφέρουν οι FT, o Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει καταστραφεί. H κρατική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά μπαράζ επιθέσεων 

είχαν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες 10 ημέρες από ό,τι τους πρώτους επτά μήνες της πλήρους εισβολής της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 7 π.μ. και 11 μ.μ. καθημερινά και να απέχουν από τη χρήση οικιακών συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια, όπως λέβητες νερού και ηλεκτρικούς θερμαντήρες. Η Ukrenergo είπε στους Ουκρανούς να έχουν στη διάθεσή τους φορτισμένα τηλέφωνα, power bank, νερό, φακούς και μπαταρίες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων χώρου, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko ανακοίνωσε την έναρξη της «εποχής θέρμανσης» την Πέμπτη, ακριβώς τη στιγμή που η θερμοκρασία έπεσε σχεδόν στο μηδέν. Η πρωτεύουσα, μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία, παραμένει σε ένα κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα θέρμανσης που χρονολογείται δεκαετίες πίσω.

Η Ukrenergo δημοσίευσε την Πέμπτη ένα χρονοδιάγραμμα τετράωρων blackouts στα οποία διαφορετικές περιοχές του Κιέβου θα σκοτεινιάσουν για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ukrenergo είπε ότι κλείνει μεγαλύτερα τμήματα του κεντρικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας επειδή οι κάτοικοι μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα δεν είχαν μειώσει επαρκώς τη χρήση ενέργειας.

«Αγαπητοί καταναλωτές! Το επίπεδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία στις κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας», έγραψε η εταιρεία στο Telegram. «Το κέντρο αποστολής της Ukrenergo αναγκάζεται να εισαγάγει έναν προσωρινό ελεγχόμενο περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτήν την περιοχή».

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουσένκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά 20%, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο. «Βλέπουμε πτώση στην κατανάλωση», είπε στην ουκρανική τηλεόραση. «Αλλά δεν είναι αρκετό».

Οι Ουκρανοί σε γενικές γραμμές είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Στο Κίεβο, πολλές επιχειρήσεις απενεργοποίησαν τις επιγραφές νέον τους και ορισμένες κράτησαν εκτός λειτουργίας ολόκληρο ή μέρος του εσωτερικού φωτισμού τους. Ελάχιστα φώτα ήταν αναμμένα στις πολυκατοικίες.

Ο επίσημος λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter ζήτησε από τον Ζελένσκι: «Κάντε μας ξανά την περίφημη ερώτησή σας, κύριε Πρόεδρε».

«Χωρίς ρεύμα ή χωρίς αυτούς;», Ο Ζελένσκι απάντησε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Εκατοντάδες Ουκρανοί απάντησαν στο Twitter με δύο λέξεις στα ουκρανικά και αγγλικά: «Χωρίς αυτούς».