Η αυξημένη εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και οι αυξανόμενες τιμές ενισχύουν τη διαφορά απαλλαγής από τον άνθρακα μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, σύμφωνα με την 6η έκδοση του Energy Transition Outlook της DNV. Η έκθεση προβλέπει ότι το 83% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 θα είναι από ΑΠΕ. 

Για πρώτη φορά, η πρόβλεψη της DNV βλέπει τη μη ορυκτή ενέργεια να κυμαίνεται ελαφρώς πάνω από το 50% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος έως το 2050, κυρίως λόγω της αύξησης και της οικολογικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί και το μερίδιό της θα αυξηθεί από 19% σε 36% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά είναι ήδη η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες τοποθεσίες και μέχρι το 2050 θα αυξηθούν 20 και 10 φορές αντίστοιχα και θα κυριαρχήσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδια 38% και 31% αντίστοιχα.

Οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 10 χρόνια σε περισσότερα από 1300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και οι δαπάνες δικτύου είναι πιθανό να υπερβούν τα 1000 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2030.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα πυρηνικά και η πρόβλεψη φέτος αντικατοπτρίζει μια μέτρια άνοδο, που αυξάνεται κατά 13% από τα σημερινά επίπεδα έως το 2050.