Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος»: Οι Αιτίες της Ενεργειακής Κρίσης και Πώς Μπορεί να Αντιμετωπιστεί (Video)

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος»: Οι Αιτίες της Ενεργειακής Κρίσης και Πώς Μπορεί να Αντιμετωπιστεί (Video)
energia.gr
Σαβ, 8 Οκτωβρίου 2022 - 16:12

Καλεσμένος της εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος» και δημοσιογράφου Ελευθερίας Κοσμοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΡΤ, ήταν, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Με ευσύνοπτο και ακριβή τρόπο, ο κ. Σταμπολής απάντησε στις καίριες ερωτήσεις της κ. Κοσμοπούλου για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση:

-          Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις από την απότομη επαναφορά της ζήτησης μετά από την πανδημία

-          Η ρήξη Ρωσίας – Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία

-          Οι εξελίξεις στο Ιράν και οι επιπτώσεις στην ενέργεια

-          Οι δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Από πίσω βρίσκεται η Ρωσία, η Αμερική ή κάποιο ανατολικοευρωπαϊκό κράτος που έχει συμφέρον να μην υπάρξει ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Γερμανίας;

-          Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και, μάλιστα, όπως υπογράμμισε, προσπαθεί να αντικαταστήσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία με μία άλλη, αυτή από το LNG από όλα τα μέρη του κόσμου, με πίεση των ΗΠΑ. Μάλιστα, επισήμανε ότι, αν και οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί ότι θα καλύψουν την ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν επαρκεί η δική τους παραγωγή.

Επιπλέον ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μιλά για τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να παραγάγει το δικό της αέριο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ σημείωσε ότι ορισμένα κοιτάσματα είναι αρκετά ώριμα και μπορούν να παραγάγουν μέσα σε ορισμένους μήνες, αναφέροντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που έχει δώσει κίνητρα ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στη Βόρειο Θάλασσα.

Ωστόσο, τόνισε ότι κανείς δεν μιλάει για την επιτάχυνση ερευνών στην Αδριατική, το Ιόνιο, η Ανατολική Μεσόγειος  και η Μαύρη Θάλασσα, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα.

Επίσης, τόνισε το παράδειγμα της Κύπρου και την πρόσφατη ανακάλυψη του «Κρόνος», που αν και είναι μεσαίου μεγέθους κοίτασμα, επιβεβαιώνει τη γεωλογία της περιοχής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Κύπρος αξιοποιεί στο έπακρο τις παραχωρήσεις που έκανε στις διεθνείς εταιρείες και ανακαλύπτει το ένα κοίτασμα μετά το άλλο. Αν αθροίσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια, είναι γύρω στα 350 δισεκ. κυβ. μ., τη στιγμή που η Ευρώπη καταναλώνει περίπου 400 δισεκ. κυβ. μ. το χρόνο. «Αν αθροίσουμε, όμως, όλα τα κοιτάσματα –βεβαιωμένα και πιθανά – που υπάρχουν στην περιοχή, μιλάμε για 10 με 12 τρισεκ. κυβ. μ. Αν αξιοποιηθούν αυτά, η Ευρώπη θα έχει λύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματός της», υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «Κανείς στα ευρωπαϊκά κράτη ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε συζητάει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο…».

Σχετικά με τον East Med, τόνισε ότι δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι αλλά, αντίθετα, τίθενται σε διαβούλευση από τις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το επόμενο στάδιο είναι να οι ολοκληρωθούν οι συμφωνίες αγοραστών και πωλητών, ώστε να μεταφερθούν οι ποσότητες στην Ιταλία και να υπάρξουν αγοραστές κυρίως από την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε ότι, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και τις επιδοτήσεις, θα πρέπει η Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από κάθε δυνατή πηγή.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάποια βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία πρέπει και μπορούν να αξιοποιηθούν για να δώσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παραγάγει τη δική της ενέργεια.