Ην. Βασίλειο: Νέες Άδειες για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στη Βόρεια Θάλασσα- Αντιδρούν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Ην. Βασίλειο: Νέες Άδειες για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στη Βόρεια Θάλασσα- Αντιδρούν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
energia.gr
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2022 - 10:00

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν στη χορήγηση ενός νέου νέου γύρου αδειών που επιτρέπει στις εταιρείες να προχωρούν σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σκοπεύουν να αντιδράσουν νομικά. Οπως αναφέρουν οι FT, η North Sea Transition Authority-NSTA αναμένεται να χορηγήσει περισσότερες από 100 άδειες σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την αυτάρκεια της Βρετανίας σε ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέρει με την εξόρυξη περισσότερων ορυκτών καυσίμων από τη Βόρεια Θάλασσα.

Ωστόσο, η Greenpeace ισχυρίστηκε ότι ο νέος γύρος αδειοδότησης ήταν δυνητικά «παράνομος» και ανέφερε ότι θα είχε ως στόχο να δημιουργήσει νομική πρόκληση.

Οι υποστηρικτές του κλίματος είπαν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα έρχονται σε σύγκρουση με τη δέσμευσή της για το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Στο νέο γύρο αδειοδότησης, δίνεται προτεραιότητα σε τέσσερις περιοχές στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, όπου έχει ήδη ανακαλυφθεί φυσικό αέριο. Ο γραμματέας επιχειρήσεων Jacob Rees-Mogg είπε ότι οι άδειες θα ενισχύσουν «τόσο την ενεργειακή ασφάλεια [του Ηνωμένου Βασιλείου] όσο και την οικονομία μας».

Οι γύροι αδειοδότησης ήταν μια σχεδόν ετήσια εκδήλωση. Ωστόσο, καθιερώθηκε μια παύση μετά τον τελευταίο γύρο το 2019-20, καθώς η κυβέρνηση υποσχέθηκε να σχεδιάσει έναν «έλεγχο συμβατότητας με το κλίμα» για να διασφαλίσει ότι η χορήγηση νέων αδειών ήταν «σύμφωνη με τους ευρύτερους κλιματικούς στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο έλεγχος δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, αλλά επικρίθηκε ως «άνευ σημασίας» από ομάδες για το κλίμα, καθώς είναι μόνο συμβουλευτικός και δεν δεσμεύει τους υπουργούς για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο Φίλιπ Έβανς, ακτιβιστής για την ενεργειακή μετάβαση για την Greenpeace UK, είπε ότι οι νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τις ταλαιπωρημένες οικογένειες «αυτόν τον χειμώνα ή κάθε χειμώνα σύντομα ούτε θα παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια μεσοπρόθεσμα».

«Οι νέες άδειες - και το πιο σημαντικό περισσότερα ορυκτά καύσιμα - δεν λύνουν κανένα από αυτά τα προβλήματα, αλλά θα κάνουν την κλιματική κρίση ακόμη χειρότερη», πρόσθεσε. «Είναι πιθανώς παράνομα και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις ευκαιρίες για να αναλάβουμε δράση».

Η NSTA αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Greenpeace. Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές νομικές προκλήσεις την περασμένη εβδομάδα, ο Andy Samuel, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της NSTA, είπε: «Φροντίζουμε ότι ό,τι κάνουμε στο NSTA γίνεται με πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο γύρος αδειοδότησης έχει επίσης επικριθεί επίσης  λόγω του χρόνου που μπορεί να χρειαστεί για οποιαδήποτε ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου να φτάσει στην παραγωγή. Ο μέσος όρος είναι πέντε χρόνια, σύμφωνα με την NSTA, αν και ελπίζει ότι οι άδειες με γρήγορη παρακολούθηση θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα σε μόλις 12 έως 18 μήνες από τη στιγμή που θα εκδοθούν.

Ο Samuel είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεδομένης της «ασυνήθιστης» κατάστασης που αντιμετωπίζει η δυτική Ευρώπη μετά τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Αύγουστο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ήταν σωστό να κάνουμε «ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή». Αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι οι νέοι γύροι αδειοδότησης δεν θα άλλαζαν τη συνολική εξάρτηση της Βρετανίας από τις εισαγωγές.

Πέρυσι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσώπευαν μόνο το 39% του συνολικού μείγματος εφοδιασμού της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση.

Οι εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο αντιπροσώπευαν το 44% του μείγματος, με το υγροποιημένο φυσικό αέριο που αποστέλλεται από προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Ρωσία να αποτελούν το υπόλοιπο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με χώρες όπως η Νορβηγία και το Κατάρ.