OPEC+: Αποφάσισε Μείωση στην Παραγωγή Πετρελαίου Κατά 2 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα – Η Μεγαλύτερη Από το 2020

OPEC+: Αποφάσισε Μείωση στην Παραγωγή Πετρελαίου Κατά 2 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα – Η Μεγαλύτερη Από το 2020
energia.gr
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 17:52

Τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια αποφάσισε η σύνοδος του OPEC+, επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε νωρίτερα το energia.gr, υπερθεματίζοντας σε σχέση με την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές και παρά την απειλή της Ουάσιγκτον ότι μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε «εχθρική πράξη». Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια

Στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ για νέα μείωση στην παραγωγή, οι τιμές πετρελαίου κινούνται ανοδικά κατά 1%, στα 92,6 δολάρια το βαρέλι, αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τα 85 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση τον OPEC+, το σχήμα που συναπαρτίζεται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ρωσία) από το 2020. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος, καθώς αρκετές χώρες του Οργανισμού αντλούν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό, τι προβλέπεται στις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη στα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν παραγωγή.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με τα τρέχοντα δεδομένα παραγωγής μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στον στόχο του ομίλου θα απαιτούσε από οκτώ μόλις χώρες να περιορίσουν την πραγματική τους παραγωγή, με την πραγματική μείωση να αντιστοιχεί περίπου στα 880.000 βαρέλια την ημέρα.