«Η ΓΕΚ Τέρνα έχει εξασφαλίσει μέσω των προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει, αλλά και για ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα»

Τα παραπάνω τόνισε κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, ενώ ως προς το δανεισμό, σημείωσε πως τα επιτόκια είναι είτε σταθερά είτε σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα, κινούμενα κατά μέσο όρο στο 2,7%. 

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασε αναλυτικά τη διάρθρωση που δανεισμού του Ομίλου και όπως είπε η υπάρχουσα ρευστότητα υποστηρίζει το σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα των 6,7 δισ. ευρώ, με εμβληματικά έργα όπως η Εγνατία Οδός, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο στο Ελληνικό, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η νέα υπερσύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και προσφέρει μία μεγάλη δύναμη πυρός για μελλοντικές ευκαιρίες. «Είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στον τραπεζικό μας λογαριασμό και είναι έτοιμα να διατεθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί συνολικά για τον δανεισμό, δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το θέμα της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους ο κ. Περιστέρης, πήγε ένα βήμα παραπέρα προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του Ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «τον Ιούλιο προχωρήσαμε σε πληρωμή 0,12 ευρώ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Ως προς τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα υπερθεμάτισε για ακόμα μία φορά για τα οφέλη της καθαρής ενέργειας τόσο για τον Όμιλο όσο και για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή οριστικό για να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η Τέρνα Ενεργειακή έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,2 GW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, με μέρος από αυτά να μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία ήδη από το τρέχον έτος. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε ΑΠΕ στοχεύει σε νέες επενδύσεις 5,9 δισ. κατά την περίοδο 2022-2029.

Στον τομέα των κατασκευών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κόστος των υλικών, ο κ. Περιστέρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Τέρνα. «Η κατασκευή θα γίνει πιο κερδοφόρα τα επόμενα τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο κατασκευαστικός βραχίονας έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο - ρεκόρ ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται στην αγορά έργα επιπλέον αξίας 30 δισ. ευρώ.

Στις Παραχωρήσεις μετά και την προσθήκη της Εγνατίας Οδού, η ΓΕΚ Τέρνα θα διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 1.500 χλμ και ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητά της να παράγει σημαντικά, σταθερά κι επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

Στον Τομέα Παραγωγής ηλεκτρισμού από Θερμικές Πηγές Ενέργειας συνεχίζονται οι εργασίες στον νέο Αεριοστροβιλικο Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, τον οποίο ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα και ο Όμιλος Motor Oil κατασκευάζουν από κοινού. Οι εργασίες του συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Όσον αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση του εν λόγω Ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το χαρτοφυλάκιο πελατών μας είναι υψηλής πιστοληπτικής ποιότητας ενώ έχουμε αναπτύξει διαδικασίες και συστήματα που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")