Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Τελετή Έναρξης της Εμπορικής Λειτουργίας του IGB στη Σόφια

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Τελετή Έναρξης της Εμπορικής Λειτουργίας του IGB στη Σόφια
energia.gr
Τρι, 4 Οκτωβρίου 2022 - 14:09

Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, συμμετείχε στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στη Σόφια

Το έργο εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, με την ΕΕ να αντιμετωπίζει μία βαθιά ενεργειακή κρίση που έχει κλιμακωθεί σε πρωτοφανή βαθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην τελετή παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την μεγάλη στρατηγική σημασία του IGB, το οποίο σε συνδυασμό με το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης θα δώσει ενεργειακή αυτονομία στην περιοχή και τις χώρες που συνεργάστηκαν και κατάφεραν να επεκτείνουν τις υποδομές τους αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ελληνο- Βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας τόσο για τη χώρα μας και την ΝΑ Ευρώπη όσο και ευρύτερα.

Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Επίσης, από τα τέλη του 2023, ο Ελληνο- Βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα τροφοδοτείται και από σημαντικές ποσότητες LNG, το οποίο θα αεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Μάιο. Από εκεί, οι εν λόγω ποσότητες θα διοχετεύονται στον ΤΑΡ και, στο ύψος της Κομοτηνής, στον IGB, μέσω του οποίου θα κατευθύνονται στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΙΕΝΕ, μέσα από σειρά εκθέσεων και εκδόσεων, έχει μελετήσει τον Ελληνο- Βουλγαρικό αγωγό, δημοσιεύοντας αναλύσεις, άρθρα και Briefing Notes. Για πρώτη φορά το θέμα της δισύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, μέσω αγωγού φυσικού αερίου, ετέθη στο 1st SE Europe Energy Dialogue που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2007, ενώ αργότερα λεπτομερής πρόταση παρουσιάστηκε στο Hellenic– Bulgarian Cooperation in Energy Sector Conference, που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Σόφια στις 29 Απριλίου 2010.