Τον Ιανουάριο, η  Shell θα διαθέτει ένα νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Wael Sawan, πρώην επικεφαλής του κλάδου φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επελέγη για να οδηγήσει με ασφάλεια την εταιρεία στο μονοπάτι τηςπράσινης ενέργειας, αντί του νυν επικεφαλής της, Ben van Beurden. Πράγματι, η στρατηγική στόχευση της Shell είναι να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων ρύπων έως το 2050 

και παράλληλα να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές δραστηριότητές της στα ορυκτά καύσιμα, και τούτο, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη προσβλέπει στους υδρογονάνθρακές για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ο Wael Sawan, είναι 48 ετών, κατάγεται από τον Λίβανο –γεννήθηκε στην Βηρυτό-  και τον Καναδά και ήταν εξ αρχής ο επικρατέστερος να αντικαταστήσει τον van Beurden, ο οποίος αποχωρεί ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία στα ηνία της εταιρείας.

"Είναι ένα μεγάλο βήμα το γεγονός ότι κάποιος εκτός Ευρώπης αναλαμβάνει την κορυφαία θέση", δήλωσε πρώην συνάδελφός του. "Αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό ορόσημο".

Στο παρελθόν, ο Sawan ήταν επικεφαλής του τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell και σήμερα επιβλέπει την ανάπτυξή της σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά και στον εντυπωσιακό τομέα φυσικού αερίου της εταιρείας.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς, η επιλογή του Sawan υπήρξε αναμενόμενη και αυτό σημαίνει ότι δεν αιφνιδίασε το επενδυτικό κοινό, επομένως, ο διορισμός του θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην ευρύτερη στρατηγική της Shell. Μάλιστα, ένας εξ αυτών αποτόλμησε την πρόβλεψη ότι η διάδοχη κατάσταση είναι πιθανότερο να αποτελέσει, στην ουσία, συνέχεια της προηγούμενης, παρά μία επαναστατική αλλαγή στη στρατηγική του van Beurden.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως όταν ο Wael Sawan αναλάβει τα ηνία της Shell, θα παραλάβει μιαν απολύτως εύρωστη εταιρεία  η οποία θα εξακολουθεί, όμως, να αντιμετωπίζει «υπαρξιακά» ερωτήματα για το μέλλον της. Από το 2014, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Ben van Beurden, οδήγησε την εταιρεία μέσα από δύο καταρρεύσεις των τιμών του πετρελαίου, ενίσχυσε τον ισολογισμό της, μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο και δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων με σταδιακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Η Shell τόνισε ότι ο 48χρονος Sawan, ο οποίος εντάχθηκε στην εκτελεστική επιτροπή το 2019, συμμετείχε στενά στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής και θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση και όχι στην αναθεώρηση του σχεδίου του van Beurden. "Η κληρονομιά του Μπεν θα πλαισιώσει την επιτυχία της Shell για τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε ο πρόεδρος Sir Andrew MacKenzie κατά την ανακοίνωση του διορισμού την Πέμπτη.

Ο Sawan εντάχθηκε στι δυναμικό της εταιρείας λίγο μετά την αποφοίτησή του και, αν εξαιρέσει κανείς ένα διετές πέρασμα από το Harvard Business School, εργάζεται εκεί έκτοτε. Στα 25 χρόνια που εργάζεται στη Shell, ο Sawan έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο, αλλά έγινε γνωστός στο Κατάρ, διευθύνοντας τα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας από το 2012 έως το 2015 σε αυτό που αναμφισβήτητα έχει γίνει η πιο σημαντική παραγωγική αγορά της Shell.

Μετά το Κατάρ, ο Sawan στάλθηκε στη Νέα Ορλεάνη, όπου διηύθυνε την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθέων υδάτων της Shell και πιστώνεται ότι μεταμόρφωσε τις οικονομικές επιδόσεις του τμήματος με έντονη εστίαση στην πειθαρχία του κεφαλαίου.

Ενώ η Shell παράγει κέρδη ρεκόρ - 11,5 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο - οι δύσκολες αποφάσεις βρίσκονται μπροστά της. Το 2020 η Shell ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους Ομίλους του κλάδου που δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν, έως το 2050.

Στος πρώτες δηλώσεις του, ο Sawan είπε ότι ανυπομονεί να διοχετεύσει το "πρωτοποριακό πνεύμα" της Shell για να "αδράξει τις ευκαιρίες" που παρουσιάζει η ενεργειακή μετάβαση.

Mέλλει να φανεί!