Χωρίς έμπνευση. Κάπως έτσι συνοψίζεται η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης της Προέδρου της Κομμισσιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν. Θα ανέμενε κανείς ότι η πρώτη  ομιλία της επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ εν μέσω πολέμου θα είχε κάποια ουσία. Θα ήταν έστω εμψυχωτική για τους εκατομμύρια Ευρωπαίους που απειλούνται από το εκρηκτικό κοκταίηλ της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού

Ωστόσο πέρα από κάποια επικοινωνιακά τεχνάσματα- ήταν ντυμένη στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας- και κάποιες πομπώδεις λεκτικές εξάρσεις -«Σήμερα το θάρρος έχει όνομα, και το όνομα αυτό είναι «Ουκρανία»-, η ομιλία της δεν μας έκανε σοφότερους. Μάλλον περισσότερο σκεπτικούς και απογοητευμένους.

Η κ. φον ντερ Λάυενξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν και επέμεινε -εις πείσμα των πραγματικών στοιχείων- ότι ο πόλεμος έχει πληγώσει πρωτίστως την Ρωσσία και όχι την ΕΕ. Χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, αφιέρωσε την μισή της ομιλία στην Ουκρανία, μη δίδοντας καμία εξήγηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση της ίδιας  Κομμισσιόν όσον αφορά την παρουσίαση μέτρων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Ακόμη και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ άφησε προ ημερών σοβαρές αιχμές για την παροιμιώδη πλέονολιγωρία των Βρυξελλών. «Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τόνισε ο Μισέλ σε συνέντευξή του στην «LeSoir» στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, δεν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στο καυτό αυτό ερώτημα που βρίσκεται στο στόμα όλων των Ευρωπαίων. Τόσο  αυτών που πιστεύουν στην Ένωση, όσο και εκείνων που θέλουν να την δουν να διαλύεται-και αυτή την στιγμή μάλλον τρίβουν τα χέρια τους-.  Στις ελάχιστες αναφορές που έκανε στους πολίτες που δοκιμάζονται,  η φον ντερ Λάυεν αρκέστηκε στο υπηρεσιακό:  «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται βοήθεια.Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να συνδράμουν ευάλωτα νοικοκυριά.Ξέρουμε όμως ότι αυτό δεν φτάνει». Και προχώρησε, προτείνοντας την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, αποσκοπώντας στην συγκέντρωση 140δισ.ευρώ  για την ανακούφιση των καταναλωτών. Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα για την μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στα κράτη μέλη- τα οποία πάντως εφαρμόζονται ήδη στις περισσότερες χώρες- καιπροανήγγειλε την σφαιρική και εις βάθος αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τις γνωστές γενικότητες δηλαδή, που συνηθίζουμε να ακούμε από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Όπως την ιστορική πλέον επιμονή τους για την απεξάρτηση από το ρωσσικό αέριο και την επένδυση στις ΑΠΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Με την γνωστή καταστροφική κατάληξη.

Επιστροφή στην σκληρή εποπτεία; 

Σε ένα άλλο σημείο, η πρόεδρος της Κομμισσιόν αναφέρθηκε και στην παρουσίαση των νέων κανόνων για την  οικονομική διακυβέρνηση, τις αλλαγές δηλαδή στο Σύμφωνο Σταθεροτητος, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και ενώ ξεκαθάρισε ότι «τακράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους», επεσήμανε ότι παράλληλα «θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων». Σημειωτέων ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η Κομμισσιόν επιβλέπει τα δημοσιονομικά των κρατών μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και  απευθύνει προειδοποιήσεις σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητος. Σε περίπτωση που ένα κράτος δεν συμμορφώνεται, το θέμα μεταφέρεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέτοντας σε ισχύ την διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών. Συνεπώς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς εννοεί η Γερμανίδα πρώην υπουργός Αμύνης με τον όρο «μεγαλύτερη λογοδοσία».

 Η συμφωνία με την Pfizer 

Αξιοσημείωτη είναι και η εκκωφαντική σιωπή της όσον αφορά το τις σοβαρότατες καταγγελίες για την συμφωνία ύψους 35 δις ευρώ που σύναψε η Κομμισσιόν με την Pfizer. Καταγγελίες που προέρχονται από το ίδιο τοΕυρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο! Όπως αποκαλύπτει τοPolitico, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση με την οποία κατηγορεί την Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της φον ντερ Λάυεν στις συνομιλίες που είχε με τον Αλμπέρτ Μπουρλά της Pfizer.Για όλα τα άλλα εμβόλια και τις συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στην συνέχεια σε ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το ενέκριναν. Οι διαδικασίες αυτές δεν τηρήθηκαν για τηνPfizer. Παρά ταύτα  η πρόεδρος της Κομμισσιόν προανήγγειλε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς το επόμενο έτος. «Θα ανεβάσουμε τον πήχη για αδικήματα όπως ο παράνομος πλουτισμός, η αθέμιτη άσκηση επιρροής και η κατάχρηση εξουσίας, πέρα από τα πιο συνηθισμένα αδικήματα όπως η δωροδοκία», επεσήμανε η ίδια, όσο πειστικό κι αν ακούγεται αυτό.