Την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιστορία του ανέδειξε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 το Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόσωπο της Λιζ Τρας. Όπως ανακοίνωσε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» των βουλευτών των Τόρις, η Τρας κέρδισε την προεδρία του κόμματος των Συντηρητικών με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 που έλαβε ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ

Η Τρας, επικράτησε στην κούρσα για την διαδοχή μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών θα αναδειχθεί και επίσημα πρωθυπουργός αύριο, αφού αύριο πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον μεταβεί στην Σκωτία για να υποβάλλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ στη συνέχεια, το κατώφλι του Ανακτόρου του Μπαλμόραλ θα περάσει η νέα πρωθυπουργός. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Λιζ Τρας ευχαρίστησε όλους όσοι την βοήθησαν να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι νίκησε στις προηγούμενες εκλογές κατά κράτος τον αντίπαλό του Τζέιμς Κόρμπιν και ύψωσε το ανάστημά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας (αγγλικά: Elizabeth Mary "Liz" Truss) γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975 στην Οξφόρδη και είναι βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από τον Μάιο του 2010, στην εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία.

Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, στην Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Έχει επίσης, υπηρετήσει ως Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ως Αρχιγραμματέας του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2017 έως το 2019 και ως Υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2016 έως το 2017, στην Κυβέρνηση της Τερέζας Μέι. Τέλος, υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2014 έως το 2016, στην Κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ιδεολογικά, θεωρείται ότι βρίσκεται στο φάσμα του φιλελεύθερου συντηρητισμού, καθώς είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς. Ανήκει στην Ελευθεριακή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος. Πολλά ΜΜΕ την έχουν παρομοιάσει με την «Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα». Αρχικά ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, μετά όμως άλλαξε γνώμη.

Κατά τα φοιτητικά της χρόνια, ήταν ενεργό μέλος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems). Μάλιστα διατέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Νεολαίας του κόμματος.

Η Τρας, είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Διαμερίσματος του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο, το 1998 και το 2002. Το 2006, κατάφερε να εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος για το Νότιο Έλθαμ του Λονδίνου, παραμένοντας στην έδρα αυτή έως το 2010.

Το 1996, εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο (BA) το 1996. Επίσης, είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής.

Μετά από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil και στη συνέχεια, εργάστηκε ως οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide. Έχει συγγράψει δύο βιβλία.

Η Λιζ Τρας, είναι παντρεμένη από το 2000, με τον οικονομολόγο Χιου Ο'Λίρι, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες. Διαμένει στο Λίντς της Αγγλίας. Έχει δηλώσει ότι είναι μέλος της Αγγλικανικής Εκκλησίας.