Γιατί η Κομισιόν Εξετάζει την Αποσύνδεση των Τιμών του Αερίου από Αυτές του Ρεύματος

Γιατί η Κομισιόν Εξετάζει την Αποσύνδεση των Τιμών του Αερίου από Αυτές του Ρεύματος
energia.gr
Πεμ, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:15

Η ΕΕ πάντα έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις, όμως τώρα τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίαζε να παρουσιάσει τις γενικές κατευθύνσεις ενός μηχανισμού παρέμβασης στην αγορά ενέργειας κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Τώρα φαίνεται ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να έχουν ήδη αποσυνδεθεί. 

Οι υψηλές τιμές ενέργειας δεν είναι ποτέ καλά νέα για τους πολιτικούς, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχουν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα που ακόμη και οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται σθεναρά τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, όπως η Αυστρία έχουν ταχθεί υπέρ των παρεμβατικών κινήσεων. Μεταξύ αυτών και η γερμανική κυβέρνηση. Και όταν ανάβει το πράσινο φως στο Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ μπροστά από τις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχεδίαζε αρχικά να προβεί σε ανακοινώσεις στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο στις 14 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο προ ημερών, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας στο Βερολίνο, είπε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα έκτακτα μέτρα ενδέχεται να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ιδέα της  απεμπλοκής της τιμής του ρεύματος από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, για την οποία κατηγόρησε καθαρά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που προκλήθηκε από τους χειρισμούς του Πούτιν στην αγορά φυσικού αερίου», είπε, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε ήδη πέρυσι αρχίσει να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου που προορίζονταν για αποθήκευση στην Ευρώπη. Επιδείνωση του προβλήματος ήταν η ξηρασία του φετινού καλοκαιριού, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από την υδροηλεκτρική ενέργεια, μειωμένη κατά 26% φέτος, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο κυριαρχεί στην τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και. . . με αυτές τις υπέρογκες τιμές, αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούμε».

Η ιδέα προωθήθηκε εδώ και καιρό από ηγέτες - συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ - αλλά μέχρι τώρα είχαν σνομπάρει από τους καθαρολόγους της αγοράς στον βορρά της Ευρώπης. Ωστόσο, αρκετές πρωτεύουσες (συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου) τις τελευταίες ημέρες έχουν σηματοδοτήσει την υποστήριξη μιας τέτοιας κίνησης. (Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του στην κυβερνητική υποχώρηση στο Meseberg σήμερα.)

Δεδομένης της «νευρικής κατάστασης στην αγορά και της τεράστιας κερδοσκοπίας», η φον ντερ Λάιεν είπε: «Χρειαζόμαστε ένα όργανο έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα, ίσως σε εβδομάδες».

Αυτό το πρώτο βήμα θα ακολουθηθεί από μια «βαθιά και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Και συμβαίνει ότι η τσεχική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε χθες μια ημερομηνία για το έκτακτο ενεργειακό συμβούλιο που θα μπορούσε να επισημάνει την αποσύνδεση, στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας», έγραψε χθες στο Twitter ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Τζοζεφ Σικέλα, υποστηρίζοντας την 'αμεση ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.