Πονοκέφαλος για τους Παρόχους Ρεύματος Ληξιπρόθεσμα και Ενεργειακός «Τουρισμός»

Πονοκέφαλος για τους Παρόχους Ρεύματος Ληξιπρόθεσμα και Ενεργειακός «Τουρισμός»
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:00

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο ενεργειακός τουρισμός εντείνουν τον «πονοκέφαλο» των προμηθευτών ενέργειας. Κι αυτό διότι όσο αυξάνονται οι τιμές της κιλοβατώρας και διογκώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος, κλιμακώνεται και ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους ρεύματος, αν και οι επιδοτήσεις έχουν κάπως συγκρατήσει την περαιτέρω αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών. Ωστόσο, όπως 

κατέδειξε έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία δημοσιεύθηκε προ μηνός, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αναφορικά με την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το 17,6% δήλωσε ότι έχει απειληθεί με διακοπή ρεύματος από τον προμηθευτή ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο 3,1% έχουν ήδη προβεί σε διακοπή. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι, όσον αφορά στις κρατικές επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας το 42,7% θα προτιμούσε την αξιοποίηση στοχευμένων μέτρων σε μια πράσινη μετάβαση (προγράμματα «Εξοικονομώ», Ενεργειακές κοινότητες / Συστήματα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας κλπ.) ενώ με χαμηλότερο ποσοστό (14,5%) απάντησαν θετικά για το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο εξηγεί και την άνοδο του αριθμού των καταναλωτών που δεν πληρώνουν (ή καθυστερούν να αποπληρώσουν) τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές ρεύματος είναι ότι το 24,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί στο 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ για το 27,2% αντιστοιχεί στο 20%. Επίσης, ένα σχετικά σημαντικό ποσοστό (το 16,8%) δήλωσε ότι αντιστοιχεί στο 30% και το 14,4% ο λογαριασμός ρεύματος είναι στο 50% και άνω του μηνιαίου εισοδήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με διαβιβαστικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στη Βουλή,  η υπηρεσία έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πλέον έχει ανασταλεί.  Συνολικά, στελέχη ιδιωτών παρόχων αναφέρουν ότι καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις μετακινήσεις πελατών, από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας το φθηνότερο τιμολόγιο. Η δυνατότητα  εναλλαγής προμηθευτή ρεύματος, με την κατάργηση κάθε περιορισμού στη  μετακίνηση,  ακόμη και εάν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές, ευνοεί τον ενεργειακό τουρισμό. Η τάση μετακίνησης είναι σαφής, κυρίως προς τους παρόχους, οι οποίοι ανακοίνωσαν φθηνούς …τιμοκαταλόγους για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου.

Κι αυτό διότι οι κρατικές επιδοτήσεις των 63,9 ευρώ/μεγαβατώρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου έριξαν τις τιμές στην αγορά   μεταξύ 2 και 16,1 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Έτσι, οι πιο …ευέλικτοι καταναλωτές μετακινούνται από τους ακριβούς προς τους φθηνότερους παρόχους, αν και η ΔΕΗ, η οποία έδωσε και τις ακριβότερες τιμές ανά κιλοβατώρα (με την κρατική επιδότηση έπεσε στα 14,9 και 16,1 λεπτά η κιλοβατώρα), για την ώρα δεν φαίνεται να απειλείται. 

Ωστόσο, στη προθυμία μετακίνησης των πολιτών υπάρχει και ο ανασταλτικός παράγοντας που ονομάζεται «ΔΕΔΔΗΕ», ο οποίος όπως κρίνουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι  από δύσκολο έως αδύνατο να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μαζικών αιτημάτων για αλλαγή παρόχου.

Τώρα, το εάν η τάση φυγής θα συνεχιστεί, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς όλα θα  κριθούν από την πορεία των τιμών. Για σήμερα Πέμπτη πάντως _  έπειτα από την αστρονομική μέση τιμή των 697 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (με τη μέγιστη να φτάνει τα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα) _  η μέση τιμή ρεύματος  υποχωρεί κατάτι στα 582 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με μέγιστη στα 742 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ελάχιστη στα 396 ευρώ ανά μεγαβατώρα.