Με σημαντική βελτίωση των μεγεθών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους για τον όμιλο της Motor Oil, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο εξαμήνου τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 686 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρσι και ο κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε σε 7,9 δισ. ευρώ (+90%) εξαιτίας του συνδυασμού αύξησης των τιμών των προϊόντων και του όγκου πωλήσεων.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση, η άνοδος της κερδοφορίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό της βελτίωσης των περιθωρίων και της ανόδου της κατανάλωσης καυσίμων τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά (αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα).

Σε επίπεδο τριμήνου τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 614 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ πέρσι και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 488 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. ευρώ πέρσι. Σε προσαρμοσμένη βάση τα λειτουργικά κέρδη τριμήνου ήταν 509 εκατ. από 93 εκατ.

Εξαγορά

Την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ (VERD) ανακοίνωσε ο Όμιλος Motor Oil. Η VERD ιδρύθηκε το 2005 και έχει ως αντικείμενο εργασιών της την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων. H εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο, με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων ετησίως.

Επιπλέον, η VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Πράσινο Λάδι ΑΕΒΕ η οποία συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για την παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Με την εξαγορά της VERD, ο Όμιλος Motor Oil πρωτοπορεί στις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με βάση την πλατφόρμα της VERD και του Πράσινου Λαδιού και σε συνδυασμό με το δίκτυο, την παραγωγική βάση, αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του Ομίλου, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ηγέτης στον χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος θα αφοσιωθεί στην παραγωγή και εμπορία βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το 2021 η VERD είχε κύκλο εργασιών 27,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 67 εργαζόμενους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")