Ρόμπερτ Χάμπεκ: Σκληρή Απόφαση και για τον «Πράσινο» Αντικαγκελάριο η Αναγκαστική Στροφή της Γερμανικής Οικονομίας

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Σκληρή Απόφαση και για τον «Πράσινο» Αντικαγκελάριο η Αναγκαστική Στροφή της Γερμανικής Οικονομίας
energia.gr
Τετ, 24 Αυγούστου 2022 - 20:51

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος της τρικομματικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ως πολιτικός των Πρασίνων, σίγουρα είναι συνεπής με την πολιτική του κόμματός του για στροφή στην «πράσινη ενέργεια». Ωστόσο, η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιείται με τέτοια σφοδρότητα και ταχύτητα που θα επιφέρει βαριές επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία και, οπωσδήποτε, μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας

Αυτό φαίνεται ότι το συναισθάνεται και ο Γερμανός πολιτικός, του οποίου η κυβέρνηση έχει λάβει πολλές δραστικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα που θα εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Νέο «κρούσμα» η σημερινή (24 Αυγούστου) απόφαση για πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια.

«Δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα: η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19 ° C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12 ° C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν - σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Γερμανία.

Πολιτική καριέρα

Ο Χάμπεκ  είναι Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος από τις 8 Δεκεμβρίου 2021 στην τρικομματική κυβέρνηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων (Bündnis 90/Die Grünen) και του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που αναδείχθηκε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26 Σεπτεμβρίου 2021, και η οποία διαδέχθηκε την χριστιανοδημοκρατική (CDU/CSU) κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (γερμανικά: Robert Habeck) γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1969 στην Λυβέκκη (Lübeck) της Γερμανίας.

Από τις 27 Ιανουαρίου 2018, είναι ομοσπονδιακός πρόεδρος του κόμματος Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι, μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ. Στις τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, αυτός και η Μπέρμποκ ήταν το ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων, με την Μπέρμποκ να είναι υποψήφια για καγκελάριος.

Το 2009, ο Χάμπεκ εισήλθε στο κοινοβούλιο του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν για πρώτη φορά μέσω της λίστας των Πρασίνων, όπου έγινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις τοπικές εκλογές του 2012 και του 2017, ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματός του. Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ενέργειας Μετάβασης, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φύσης (επίσης για την Ψηφιοποίηση από το 2017) στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τόρστεν Άλμπιχ και στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ντάνιελ Γκύντερ του κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Αφού εξελέγη ομοσπονδιακός πρόεδρος του κόμματός του το 2018, παραιτήθηκε από την υπουργική του θέση. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, κέρδισε την άμεση εντολή των Πρασίνων στην εκλογική περιφέρεια του Φλένσμπουργκ-Σλέσβιχ με 28,1% των ψήφων.

Σπουδές – Επαγγελματική δραστηριότητα

Αφού ολοκλήρωσε την εναλλακτική του θητεία στον Γερμανικό Στρατό το 1991 άρχισε να σπουδάζει για την απόκτηση συνδυαστικού μεταπτυχιακού Φιλοσοφίας, Γερμανικών και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Albert Ludwigs στο Freiburg im Breisgau. Μετά τις ενδιάμεσες εξετάσεις το 1992-93 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία. Το 1996 ο Χάμπεκ έλαβε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 1996 έως το 1998 ολοκλήρωσε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και αναγορεύτηκε διδάκτορας στη Φιλοσοφία το 2000.

Από το 1999 ο Habeck και η σύζυγός του Andrea Paluch εργάζονταν ως ανεξάρτητοι συγγραφείς (freelance writers). Εκτός από τα παιδικά βιβλία και τις μεταφράσεις αγγλικής ποίησης, ο Habeck (μαζί με την Paluch) εξέδωσε έξι μυθιστορήματα. Ο Χάμπεκ μιλά άπταιστα δανικά.

Χάμπεκ: Η πορεία προς την Αντικαγκελαρία και οι θέσεις του για την «πράσινη ενέργεια»

Ο Χάμπεκ ήταν ο υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που συνεκλήθη με σκοπό την εκλογή του Προέδρου της Γερμανίας το 2012. Έβαλε υποψηφιότητα για μία από τις δύο θέσεις επικεφαλής των Πρασίνων για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, αλλά έχασε με 75 ψήφους από τον Τζεμ Οζντεμίρ.

 Στις 27 Ιανουαρίου 2018, το εθνικό συνέδριο του Κόμματος των Πρασίνων στο Αννόβερο τον εξέλεξε ως πρόεδρο, θέση που μοιράστηκε με την Annalena Baerbock. Ο Χάμπεκ εξελέγη στην Μπούντεσταγκ στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, νικώντας την βουλευτή του CDU Petra Nicolaisen στην εκλογική περιφέρεια του Φλένσμπουργκ-Σλέσβιχ.

Αφού οι Πράσινοι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση τρικομματικού συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς όρισε τον Χάμπεκ Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος και Αντικαγκελάριο τον Δεκέμβριο του 2021, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ισχυροί πολιτικοί στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Χάμπεκ παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, λόγω της ανάγκης να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τα εν λόγω μέτρα προβλέπουν ότι η «πράσινη ενέργεια» θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας έως το 2030, από περίπου 40% το 2022, έναντι του ως τώρα ισχύοντος στόχου του 65%.Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας. Εξάλλου, εφέτος, ο Χάμπεκ αντιτάχθηκε σφόδρα στις προσπάθειες που υπήρξαν εντός ΕΕ να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη και πράσινη πηγή ενέργειας.