Την έκτακτη τροποποίηση του Προγραμματισμού Εκφορτώσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) προβλέπει το επικαιροποιημένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το οποίο έχει λάβει την προέγκριση από την Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτό,  κατά τη διάρκεια μιας κρίσης φυσικού αερίου επιπέδου 2 (επιφυλακή) ή επιπέδου 3 (έκτακτης ανάγκης),

κατά την οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα πρόσθετης εισαγωγής φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου θα πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων γνωστοποίηση των χρηστών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, σχετικά με τις επικείμενες μεταβολές σε μία τέτοια συνθήκη ώστε να γίνεται βέλτιστη διαχείριση της εγκατάστασης LNG στη Ρεβυθούσα.

Ειδικότερα,  προκειμένου να διευκολύνονται οι χρήστες, αλλά και για να διευθυνθούν οι δυνατότητες  δραστηριοποίησής τους προτείνονται η δημιουργία ενός τροποποιημένου Προγραμματισμού Εκφορτώσεων LNG, με απώτερο στόχο την αύξηση των  τυποποιημένων χρονοθυρίδων που θα διατίθενται  κατά τη διάρκεια των κρίσεων φυσικού αερίου  είτε του επιπέδου 2 είτε και του επιπέδου 3, παρόλο που στον Κώδικα ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) προβλέπεται η διαδικασία συναλλαγών.

Για τον τροποποιημένο προγραμματισμό των εκφορτώσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ο οποίος προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο με την κήρυξη του συστήματος σε κρίση επιπέδου 2 ή 3, θα λαμβάνεται ως μέγιστος χρόνος χρησιμοποίησης του αποθηκευτικού χώρου στη δεξαμενή κατά μέγιστο έως και έξι ημέρες.

Οι χρήστες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου,  οι οποίοι έχουν ήδη δεσμεύσει χρονοθυρίδα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών με χρήση ηλεκτρονικού βάθρου, θα διατηρούν τη θέση τους στον ετήσιο Προγραμματισμό ωστόσο με μειωμένο χρόνο μέχρι την αεριοποίηση της ποσότητας LNG. Ο ΔΕΣΦΑ αμέσως μετά την κήρυξη του συστήματος ΕΣΦΑ σε κρίση επιπέδου 2, θα πρέπει να εκκινεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη  διάθεση των χρονοθυρίδων που θα δημιουργηθούν κάτω από αυτή τη νέα συνθήκη. Με την έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, ο Διαχειριστής θα πρέπει να εκπονήσει και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον Προγραμματισμό ΥΦΑ, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου επιπέδου 2 ή 3.