Γερμανία: Η Αποθήκευση Φυσικού Αερίου Έχει Ήδη ξεπεράσει τον Στόχο του 75% Πριν Από τον Εκτιμώμενο Χρόνο

Γερμανία: Η Αποθήκευση Φυσικού Αερίου Έχει Ήδη ξεπεράσει τον Στόχο του 75% Πριν Από τον Εκτιμώμενο Χρόνο
energia.gr
Πεμ, 18 Αυγούστου 2022 - 13:12

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Γερμανίας έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τον στόχο του 75% πριν από τον εκτιμώμενο χρόνο. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι εταιρείες εκμετάλλευσης επιβεβαίωσαν ότι το 75,43% της αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν γεμάτο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Deutsche Welle. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τον κανονισμό της ΕΕ για την αποθήκευση φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε τον Μάιο, ότι οι γερμανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πρέπει να φτάσουν το όριο του 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω στόχος επιτεύχθηκε από τη Γερμανία αφού αύξησε την πλήρωση των εγκαταστάσεων 

αποθήκευσης, κάτι που ήταν δυνατό  λόγω της απότομης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι και της αύξησης του όγκου εισαγόμενων μπλε καυσίμων από τη βορειοδυτική Ευρώπη, δήλωσε η Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Αποθήκευσης Αερίου και Υδρογόνου της Γερμανίας INES, σύμφωνα με τη DW.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι γερμανικές αποθήκες πρέπει να γεμίσουν τουλάχιστον 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, εάν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός, οι εν λόγω στόχοι είναι πιθανό να επιτευχθούν νωρίτερα. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου θα επιτρέψουν την αποζημίωση για τυχόν διακυμάνσεις στην αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη μειώσει τον όγκο των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα δυτικά έθνη. Στις 27 Ιουλίου η παροχή μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «North Stream» μειώθηκε στο 20% της χωρητικότητάς του. Η Gazprom ανέφερε ότι οι «εργασίες επισκευής» ήταν ο βασικός λόγος πίσω από τη διακοπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειώσει την εξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια,έχει θέσει ως στόχο να γεμίσει πλήρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Στις 9 Αυγούστου εφαρμόστηκε έκτακτο σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τις αρχές Αυγούστου έως τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση της τελευταίας πενταετίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η Κομισιόν, με αυτόν τον τρόπο οι χώρες της ΕΕ θα εξοικονομήσουν συνολικά 45 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα έπρεπε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για να επιτύχει τον στόχο. Εάν αυτό αποτύχει, τότε, στο πλαίσιο των μεγάλης κλίμακας ελλείψεων εφοδιασμού, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η θέσπιση υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ.