Και το ...πάρτι της παγκόσμιας αναταραχής συνεχίζεται και είμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, με τον επερχόμενο χειμώνα μπροστά μας να μοιάζει βουνό.  Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση βάθυνε χθες ακόμα περισσότερο καθώς μια ακόμα εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 

απειλεί να ωθήσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση. Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 10% στα 251 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που ισοδυναμεί σε ενεργειακό επίπεδο με περισσότερα από 400 δολ. το βαρέλι πετρελαίου(!), καθώς οι έμποροι αγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν από τα εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα του Ιουνίου, αν και αργότερα διόρθωσαν και υποχώρησαν οριακά χθες.

Η Ρωσία έχει περιορίσει τις ροές αερίου στις μη φιλικές χώρες (όπως αποκαλεί τις δυτικές δυνάμεις) ως αντίποινα για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κατηγόρουν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ως «όπλο».

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σε πάνω από 10 φορές τα κανονικά επίπεδα, η πιθανότητα βαθιάς ύφεσης έχει αυξηθεί. Οι έμποροι παράλληλα φοβούνται και τον ανταγωνισμό για θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου με τις ασιατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πριν από το χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν κοντά ή σε επίπεδα ρεκόρ, και η Γερμανία συζητά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο (μετά και την άρνηση που εισεπραξε ο καγκελάριος Σολτζ από το Νορβηγό πρωθυπουργό για περισσότερο αέριο) . Οι επενδυτές είναι πιο απαισιόδοξοι για τη γερμανική οικονομία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις από το Λονδίνο μέχρι τη Μαδρίτη ετοιμάζονται να επιδοτήσουν τους φουσωμένους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Περαιτέρω κέρδη στις τιμές θα ανέβαζαν το κόστος στήριξης των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχει αυξηθεί η πίεση για τον επόμενο πρωθυπουργό να περιορίσει τους λογαριασμούς ακόμη και αν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες.