Η Νορβηγία θα πρέπει να καταργήσει πρόωρα ορισμένα από τα παλιά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της για το 2030, εκτός εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέργεια χωρίς άνθρακα σε περισσότερες υπεράκτιες πλατφόρμες για να μειώσει τις εκπομπές τους, δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της χώρας Espen Barth Eide.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 από το 1990, αλλά από το 2021 η μείωση που επιτεύχθηκε ήταν μόνο 4,5%, όπως έδειξαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η αντίθεση στη σύνδεση περισσότερων υπεράκτιων πλατφορμών στο χερσαίο δίκτυο της Νορβηγίας που κυριαρχείται από την υδροηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί καθώς οι δεξαμενές νερού έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί και οι ανησυχίες για έλλειψη έχουν αυξηθεί.

Ο Eide δήλωσε σε συνέντευξή του, στο Reuters  ότι ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος για το κλίμα χωρίς την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περισσότερα υπεράκτια πεδία.

Η υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών ρύπων της Νορβηγίας, κυρίως επειδή χρησιμοποιεί αέριο για την παραγωγή ενέργειας σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις.