Καμπανάκι Commerzbank: Η Γερμανία σε «Σοβαρή 'Ύφεση» Εάν η Ρωσία Διακόψει Πλήρως την Παροχή  Φυσικού Αερίου

Καμπανάκι Commerzbank: Η Γερμανία σε «Σοβαρή Ύφεση» Εάν η Ρωσία Διακόψει Πλήρως την Παροχή  Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 5 Αυγούστου 2022 - 08:10

Η Commerzbank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «σοβαρή ύφεση» στη Γερμανία εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει πλήρως την παροχή  φυσικού αερίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση παρόμοια «με αυτήν που συνέβη μετά την οικονομική κρίση του 2009». Η τράπεζα, στην ενδιάμεση έκθεσή της εκτιμά ότι αν η Ρωσία μειώσει σοβαρά περαιτέρω ή (το χειρότερο) σταματήσει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου,

η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά κατά 2,7% το 2022 και επιπλέον 1,1% το 2023.

Στην παρούσα φάση η Ρωσία έχει μειώσει ήδη τους όγκους του φυσικού αερίου που στέλνει στη Γερμανία μέσω Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγαγε το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά οι προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 έχουν μειωθεί στο ένα πέμπτο της χωρητικότητάς της και οι υπεύθυνοι φοβούνται ολική διακοπή.

Ηδη η Μόσχα υποστήριξε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις καθιστούν αδύνατη την παραλαβή της τουρμπίνας του αγωγού που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά, αν και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά εφαρμόζει αντίμετρα στις αντιδράσεις της Δύσης στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται και καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν τη χρήση ενέργειας.

Οι αναλυτές φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τις προμήθειες, μια κίνηση που θα προκαλούσε ενεργειακό σοκ στις χώρες τΗς Ευρωζώνης.

"Εάν σταματούσαν πλήρως οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, πιθανώς θα ήταν αναπόφευκτη η διανομή μέσω δελτίου, κάτι που θα επηρέαζε ιδιαίτερα τη βιομηχανία", αναφέρει στην έκθεσή της η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της Γερμανίας.