Για πρώτη φορά μετά την καταλυτική για αγορές και οικονομίες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κάτω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent,  (94,71 δολ. /βαρέλι στις 18:36) που θεωρείται το  διεθνές benchmark, αλλά, κυρίως,  για την αμρικανική ποικιλία WTI 

που κατρακύλισε κάτω από τα επίπεδα των 89 δολαρίων ανά βαρέλι (88,32 δολ/βαρέλι την ίδια ώρα). Οι αιτίες της βουτιάς των τιμών του αργού θα πρέπει να αναζητηθούν στις εντεινόμενες ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και των συνακόλουθων φόβων για μια ύφεση across the board, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για φέτος.

Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος για την σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι το γεγονός ότι η στενότητα που παρατηρούταν στις φυσικές αγορές παργού μοιάζει να έχει αμβλυνθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις spot παραδόσεις να διαπραγματεύονται με χαμηλότερα premiums.

Ειδικότερα, η κατάρρευση της τιμής των futures του WTI οφείλεται στο ότι η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανέφερε μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 4,5 εκατ.  βαρέλια στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα που έληξε έως τις 29 Ιουλίου.

Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις τιμές δεν μπορούν να προκαλούν αισιοδοξία, καθώς όπως διέρρευσαν ανώνυμες πηγές στο Reuters, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ διαθέτουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους εν τούτοις δεν πρόκειται να το πράξουν,  τουλάχιστον όχι ακόμη.

Όπως άφησαν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να τονώσουν την προσφορά πετρελαίου, σε περίπτωση που η αγορά βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση αυτόν τον χειμώνα και ότι η πλεονάζουσα ικανότητα που διαθέτουν θα αξιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης κρίσης εφοδιασμού.

«Με την πιθανότητα να υπάρξει πλήρης διακοπή στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο τους χειμερινούς μήνες και με μια πιθανή επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου από το νέο έτος, 2023, δεν γίνεται να διοχετεύουμε κάθε διαθέσιμο βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή», δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters. «Η μόνη στιγμή που μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε περισσότερη εφεδρική ικανότητα είναι όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση.»

Σημειώνουμε πως τα μέλη του ΟPEC διαθέτουν από κοινού πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που κυμαίνεται μεταξύ 2 εκατ. και 2,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Μολοταύτα, ο OPEC+ δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει τους τρέχοντες στόχους παραγωγής που προβλέπονται από τη συμφωνία του 2020. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης του διεθνούς καρτέλ με τις περικοπές της παραγωγής ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τον τεθέντα στόχο.