Διεθνής Χρηματοδότηση $ 114 Εκατ. για Διαφοροποίηση του Ενεργειακού Μείγματος του Αζερμπαϊτζάν

Διεθνής Χρηματοδότηση $ 114 Εκατ. για Διαφοροποίηση του Ενεργειακού Μείγματος του Αζερμπαϊτζάν
energia.gr
Πεμ, 4 Αυγούστου 2022 - 13:25

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), η Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας (JICA) και το Ταμείο Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι (ADFD) ενέκριναν ένα πακέτο χρηματοδότησης 114,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος του Αζερμπαϊτζάν .

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να τεθεί σε λειτουργία ένας φωτοβολταϊκός (PV) σταθμός ισχύος 230 μεγαβάτ (MW) που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Alat στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στην εταιρεία ανάπτυξης του Garadagh Solar Project Masdar Azerbaijan Energy, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Abu Dhabi Future Energy Company. Το εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας της Masdar είναι το πρώτο ιδιόκτητο έργο ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας στο Αζερμπαϊτζάν. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, τα 230 MW ανανεώσιμης ενέργειας του εργοστασίου θα παράγουν έως και 558 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές CO2 έως και 265.000 τόνους.

Αυτό όχι μόνο θα στηρίξει την ατζέντα του Αζερμπαϊτζάν για την απαλλαγή από τις εκπομπές ανθρακα, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα του εγχώριου φυσικού αερίου για εξαγωγές. Το έργο θα συμβάλει έτσι στις προτεραιότητες που καθορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, συγκεκριμένα, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.