Ολλανδία: Μικροσεισμοί και Αποζημιώσεις Κρατούν το Μεγαλύτερο Κοίτασμα Αερίου στο Γκρόνιγκεν Σχεδόν ...Ανενεργό

Ολλανδία: Μικροσεισμοί και Αποζημιώσεις Κρατούν το Μεγαλύτερο Κοίτασμα Αερίου στο Γκρόνιγκεν Σχεδόν ...Ανενεργό
Του Νίκου Παλαμήδη
Τετ, 3 Αυγούστου 2022 - 10:04

Είναι δυνατόν να έχεις το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να μην μπορείς να το εκμεταλλευθείς πλήρως; Είναι! Είναι δυνατόν κάθε φορά που η Gazprom μειώνει τη ροή μέσω των αγωγών της προς την Ευρώπη, να πιέζεσαι όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν φ. αέριο και μάλιστα να σχεδιάζεις 

να μειώσεις την παραγωγή από τον Σεπτέμβριο και να το κλείσεις εντελώς το 2023; Δυστυχώς όλα αυτά τα εντελώς παράδοξα συμβαίνουν στην Ολλανδία και ο λόγος είναι μάλλον πολύ απλός. Όπως αναφέρουν οι FT, το κοίτασμα αερίου του Γκρόνινγκεν (γιατί περί αυτού πρόκειται) έχει προκαλέσει εκατοντάδες έως τώρα δεκάδες μικρούς σεισμούς από τη δεκαετία του 1980, καθώς το μαλακό έδαφος άρχισε να υποχωρεί όταν εξορύχθηκε φυσικό αέριο.

Χιλιάδες σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και την εταιρεία NAM (μία κοινοπραξία μεταξύ Exxon και Shell) να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Παράλληλα οι προσπάθειες για να γίνουν τα σπίτια αντισεισμικά συνεχίζονται αλλά μάλλον με αργούς ρυθμούς.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το ζήτημα έπειτα από έναν σεισμό 3,6 Ρίχτερ το 2012 έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τους κατοίκους στο Groningen, στα βορειοανατολικά της χώρας, μακριά από τα κέντρα αποφάσεων σε Άμστερνταμ και Χάγη στα δυτικά.

Οι πιέσεις από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και απλούς πολίτες ανάγκασαν την κυβέρνηση το 2013 να υποσχεθεί ότι θα μειώσει την παραγωγή και το 2018 να πει ότι θα κλείσει το πεδίο. Μια κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα ξεκίνησε δημόσιες ακροάσεις τον Ιούλιο. Υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Τομ βαν ντερ Λι, έχει σταματήσει για το καλοκαίρι, αλλά θα ακούσει περισσότερους μάρτυρες μεταξύ 29 Αυγούστου και 14 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, στελεχών του NAM και θυμάτων. Ο απολογισμός θα ακολουθήσει το νέο έτος.

Οι δημόσιες ακροάσεις κάνουν οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση της εξόρυξης ακόμη πιο δύσκολη.

Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, η Ολλανδία δεν χρειάζεται το αέριο. Αντίθετα, θα το έστελνε στη Γερμανία, η οποία επιδιώκει απεγνωσμένα να καλύψει το τεράστιο κενό εφοδιασμού καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες. Η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση και ήδη προετοιμάζεται για τον δελτίο φυσικού αερίου και την απενεργοποίηση ορισμένων βιομηχανικών χρηστών.

Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι θα ήταν ευκολότερο να απαντήσει η κυβέρνηση στους πολίτες εάν και η Γερμανία συμφωνούσε να ανοίξει ξανά τους πυρηνικούς σταθμούς της, κάτι που θα εξοικονομούσε φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο το σκέφτεται επιτέλους.

Ο Hans Vijlbrief, Ολλανδός υφυπουργός εξόρυξης (και γνωστός στις Βρυξέλλες για τη θητεία του ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup από το 2018 έως το 2020), έχει περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί μέχρι στιγμής.

Τον Ιούνιο είπε στο Κοινοβούλιο ότι ανακαλούσε την απόφαση να απενεργοποιήσει ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Χρόνινγκεν, αφήνοντας και τις 11 αναμμένες . Αυτό θα οδηγήσει στην εξόρυξη 2,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το έτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, από 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος. «Λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ευέλικτοι», έγραψε στους βουλευτές.

Αρνήθηκε επίσης να δεσμευτεί να το κλείσει το 2023 λόγω της αβεβαιότητας, αλλά είπε ότι αυτή ήταν η πρόθεσή του.

Μια μείωση κατά 20% στην κατανάλωση φυσικού αερίου λόγω του ζεστού καλοκαιριού και των υψηλών τιμών που προκάλεσαν τους ανθρώπους να μειώσουν τις περικοπές, απέφυγε την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή φέτος.

Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι ότι μια εγκατάσταση που απαιτείται για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου του Groningen δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Το αέριο Groningen έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και λιγότερο μεθάνιο, γεγονός που το καθιστά αέριο χαμηλών θερμίδων. Οι οικιακές λέβητες στην Ολλανδία είναι σχεδιασμένοι για αυτό και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εισαγόμενο αέριο υψηλής θερμιδικής αξίας. Η αποκλειστική μονάδα εξαγωγής αζώτου από τον αέρα για να αναμειχθεί με το εισαγόμενο αέριο δεν θα παράγει μέχρι τον Οκτώβριο, με καθυστέρηση από τον Απρίλιο.

Η Χάγη έχει λάβει τα μέτρα της. Έχει άρει το ανώτατο όριο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι περιορίστηκαν στο ένα τρίτο της παραγωγικής τους ικανότητας, και κατασκευάζει και επεκτείνει τερματικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG. Η Vijlbrief αναμένει ότι αυτά θα έχει αποθηκεύσει το 80% τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.

Είναι επίσης πιθανό να προσφερθεί να πληρώσει βιομηχανικούς πελάτες για να απενεργοποιηθούν. Αλλά οι επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Ο Cees Oudshoorn, διευθύνων σύμβουλος VNO-NCW, η συνομοσπονδία ολλανδικής βιομηχανίας και επιχειρήσεων, είπε στην Europe Express: «Όταν αυτά τα μέτρα φαίνονται ανεπαρκή και δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να κοιτάξουμε ξανά το πεδίο του Groningen.

«Η Ολλανδία έχει έναν μεγάλο βιομηχανικό τομέα και έχουμε ανησυχίες για το πιθανό κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο εάν η Ρωσία κλείσει πραγματικά τον διακόπτη αερίου».

Η Gasunie Transport Services, η οποία κατέχει την υποδομή φυσικού αερίου, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι ακόμη και αν η Ρωσία κλείσει τελείως τις στρόφιγγες, «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στην Ολλανδία τον επόμενο χειμώνα» εφόσον κατασκευαστεί η νέα υποδομή.

Η Ολλανδία χρησιμοποιεί περίπου 40 bcm ετησίως. Το LNG μπορεί να παρέχει 24 bcm ενώ η καύση άνθρακα εξοικονομεί 2,6 bcm που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπόλοιπα μπορούν να προέλθουν από την αποθήκευση και την εγχώρια παραγωγή.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο διευθυντής της GTS Bart Jan Hoevers σημείωσε ότι οι σωλήνες έχουν περιορισμένη ικανότητα λήψης ολλανδικού αερίου. «Εδώ, στην Ολλανδία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βοηθήσουμε να πάρει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία [αλλά] τα 35 bcm είναι το μέγιστο που μπορεί να αντέξει το εγχώριο γερμανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου», είπε.