Καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική πίεση της Μόσχας προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός ακήρυκτου ενεργειακού πολέμου, μέσω της κατά το δοκούν μείωσης της ροής φυσικού αερίου, κυρίως προς την Γερμανία και τις βόρειες χώρες, η τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια ενέργειας κινείται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα με κάθε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ενδεικτικά όλη την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αερίου στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Ολλανδίας και σημείο αναφοράς, το TTF, κινήθηκε πάνω από τα € 200/ΜWh, δηλαδή 100% αύξηση σε σχέση με τις τιμές Ιουνίου και 10 φορές πάνω με το ποσό που κόστιζε πριν 14 μήνες. Σε επίσης υψηλά επίπεδα όλο τον περασμένο μήνα κινήθηκε το πετρέλαιο που παρά τις καθοδικές τάσεις του, λόγω της αποδέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων αργού από τα στρατηγικά αποθέματα ΗΠΑ και Ο.Ο.Σ.Α, η τιμή του Brent κινήθηκε πάνω από τα $ 100 το βαρέλι όλον τον Ιούνιο και Ιούλιο. Με προοπτική αυτό να κινηθεί σύντομα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και τα όρια παραγωγής, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύντομα φθάνουν τα όρια τους, αποτέλεσμα συστηματικής υποεπένδυσης στον κλάδο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι υψηλές τιμές στο ΤTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές αερίου στην Ευρώπη και μέσω αυτών καθορίζονται και οι τιμές στην Ελλάδα, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές του ηλεκτρισμού οι οποίες έσπασαν κάθε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας τα 470 ευρώ την μεγαβατώρα, και αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την Ελλάδα από τις χώρες με την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, αν όχι του κόσμου.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ