(Τελ. Ενημέρωση) Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν νέο ράλι και κινούνται πάνω από ανεκτά όρια (Σάββατο 30/7/2022 ώρα 11:25 το Brent υποχωρεί μεν από τα 111 δολάρια ανά βαρέλι, χθες, αλλά κινείται στα 104,00 δολάρια και το WTI στα 98,65 δολάρια από τα 102 δολάρια χθες), στην Wall Street οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων έχουν στήσει πάρτι! ExxonMobil και Chevron ανακοίνωσαν νέα υψηλά τριμηνιαία κέρδη των τελευταίων ετών, υπό το φως του άλματος των τιμών των υδρογονανθράκων, καθώς και των περιθωρίων διύλισης, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα κέρδη της ExxonMobil 

υπερέβησαν τις αρχικές προσδοκίες και ανήλθαν στα 17,9 δισ. δολάρια, ή 4,21 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι σχεδόν τετραπλάσια εκείνων που κατέγραψε πέρυσι, στην ίδια χρονική περίοδο (4,69 δισ. δολάρια) Τα δε κέρδη της Exxon ανά μετοχή ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς και διαμρφώθηκαν στα 3,84 δολάρια. Τα κέρδη β’ τριμήνου διαμορφώθηκαν χάρη στη στενή ισορροπία προσφοράς-ζήτησης για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα διυλισμένα προϊόντα.

Εξ’ άλλου, η Chevron ανακοίνωσε με τη σειρά της κέρδη- ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της ανήλθαν σε 11,4 δισ. δολάρια, ή 5,82 δολάρια ανά μετοχή για το β’ τρίμηνο, από κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων πέρυσι την ίδια περίοδο.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία ισολογισμού των δύο Ομίλων, η μεν μετοχή της Chevron κατέγραφε ενδοσυνεδριακό άλμα άνω του 3,5% , ενώ της Exxon άνω του 2,5%.

Είναι χαρακτηριστικό του πάρτι που έχει στηθεί στην Wall Street το γεγονός ότι το 21% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη για το β’  τρίμηνο του 2022, ενώ το 68% αυτών έχουν ανακοινώσει κέρδη ανά μετοχή πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς και το 65% έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες για τα έσοδα.

Όπως είναι επόμενο, ο τομέας της Ενέργειας είναι εκείνος με την υψηλότερη κερδοφορία και ευρύτερες επιδόσεις, με τον κλάδο να εκτιμάται πως θα καταγράψει αύξηση κερδών 265,3% σε ετήσια βάση.

Η «θηριώδης» κερδοφορία των αμερικανικών κολοσσών έρχεται να προστεθεί στα επίσης πολύ ισχυρά αποτελέσματα χρήσης των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, με τους επενδυτές να αναμένουν τώρα ότι θα υπάρξει κύμα σημαντικών επαναγορών ίδιων μετοχών και διανομής μερισμάτων.

Για παράδειγμα, η ισπανική Repsol ανακοίνωσε 4πλάσια αύξηση των καθαρών κερδών της για το β' τρίμηνο, μαζί με τετραπλασιασμό των καθαρών κερδών της και διπλασιασμό των καθαρών κερδών του α’ εξαμήνου.

Επίσης, η Shell ανακοίνωσε ρεκόρ προσαρμοσμένων κερδών β' τριμήνου, ύψους 11,5 δισ. δολαρίων, από 5,5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη μια νέα επαναγορά μετοχών, ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Τέλος, η TotalEnergies ανακοίνωσε με τη σειρά της εντυπωσιακή αύξηση καθαρών κερδών, εγγράφοντας 5,7 δισ. δολάρια για το β' τρίμηνο, ήτοι, 2,6 φορές υψηλότερα από το β' τρίμηνο πέρυσι.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια; Η έκρηση κερδοφορίας του κλάδου στον απόηχο της παγκόσμιας αναταραχής σκιάζεται από τον κίνδυνο μιας βαθιάς ύφεσης.