Ήταν από τις σπάνιες μάλλον, περιπτώσεις συνεδριάσεων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέληξε γρήγορα σε συμφωνία, χωρίς παρατάσεις, «παζάρια» και αστερίσκους, σε ένα φλέγον θέμα, παρά τη σύμπηξη διαφορετικών στρατοπέδων. Ομιλούμε ασφαλώς για το Συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας της ΕΕ που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη 26/07 στις Βρυξέλλες για τη μείωση ζητήσεως φυσικού αερίου και ο λόγος ήταν απλός. Το … μυστικό της συμφωνίας έγκειται στον όρο «προαιρετική(μείωση)». Συνεπώς, στην καλή θέληση των κρατών μελών εναπόκειται η μείωση της χρήσεως. Εάν παρατηρούσε άλλωστε κανείς τις δηλώσεις των υπουργών πριν την συνεδρίαση, αυτές μάλλον παρέπεμπαν σε … ναυάγιο. Η χρήση, ωστόσο, 

 

του όρου «εθελοντική» επιβεβαιώνει ότι η λύση παραπέμπεται για το μέλλον, αναλόγως και με τις εξελίξεις στον πόλεμο και την ροή του αερίου, προϊόντος του φθινοπώρου.

Επί παραδείγματι, το Παρίσι εκ αρχής εδήλωνε αντίθετο σε έναν ενιαίο κανόνα για όλες τις χώρες της ΕΕ, που δεν θα ελάμβανε υπ’ όψιν την πραγματικότητα εκάστου κράτους. Με αυτό το τελευταίο πιστεύεται, ότι η Γαλλία υπονοεί πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επί ίσοις όροις με την Γερμανία.

Αλλά και η Ισπανία δηλώνει υπέρμαχος της εθελοντικής βάσεως, με το επιχείρημα ότι έχει κάνει  μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για την εισαγωγή και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Αντίθετη σε δεσμευτικούς όρους και η Πολωνία, αλλά από μία διαφορετική σκοπιά. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε οιαδήποτε απόφαση επιβληθεί στις χώρες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», σημείωνε εμφατικώς η Πολωνή υπουργός Ενεργείας.

Ενώ το Βερολίνο, από την πλευρά του, που ευρίσκεται και στην μεγαλυτέρα ανάγκη, υπεγράμμιζε, δια της υπουργού Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, την σημασία να παραμείνει αρραγής η ευρωπαϊκή γραμμή, έναντι του Ρώσσου Προέδρου μάλιστα. Τούτων δοθέντων, οι υπουργοί Ενεργείας κατέληξαν στην θέση «εθελοντική μέχρι νεωτέρας». Και μόνον στην περίπτωση συναγερμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η μείωσις θα καταστεί υποχρεωτική.

Μετά την ομόφωνη απόφαση, ακολουθεί κατάλογος … εξαιρέσεων. Ειδικότερα, το Συμβούλιο συμφώνησε, ότι τα κράτη  μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών, εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου, καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη μπορούν, επίσης, να ζητήσουν παρέκκλιση εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πληρώσεως αποθηκεύσεως αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωσις αερίου έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος εν συγκρίσει με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

«Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν», εδήλωσε πανηγυρικά ή πρόεδρος της Κομμισσιόν, εκτιμώντας ότι η μείωσις κατά 15% «θα συμβάλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών εν όψει του χειμώνα». Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα διετύπωσε και ο ημέτερος Κώστας Σκρέκας, για το σημείο ιδίως που αφορά στην χρήση του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.